A választások óta a PSD-nek sikerült még jobban belopnia magát a polgárok szívébe

Legalábbis egy felmérésből az derül ki, hogy nőtt a támogatottsága.

Hirdetés

Úgy tűnik, jót tesz a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az ellenzéki szerep: a legújabb felmérés szerint a Marcel Ciolacu vezette párt a decemberi parlamenti választás után – amelyet megnyert, de három másik pártösszefogása nyomán mégis ellenzékbe kényszerült – nem hogy megőrizte első helyét, de még növelni is tudta előnyét.

A kormánypártok eközben vagy stagnálnak, vagy egyenesen vesztettek népszerűségükből.

A CURS közvélemény-kutató által készített felmérés szerint ha most vasárnap lenne a választás, a PSD a voksok 34 százalékát kapná. Ami ahhoz képest, hogy decemberben 28,9 százalékkal végzett az élen, nem rossz.

A kormány vezető erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanúgy 25 százalékon áll, mint három hónapja, míg az USR-PLUS örülhet, mivel az akkori 15 helyett most 16 százalékon áll.

A szélsőséges Románok Egységéért Szövetség (AUR) szimpatizánsait a jelek szerint egyelőre nem ábrándították ki a párton belüli ellentétek és kizárások, támogatottsága ugyanúgy 9 százalékos.

Az RMDSZ viszont most nem ugraná át az 5 százalékos parlamenti küszöböt: 4 százalékon áll.

Hirdetés

Igaz, ez még hibahatáron belüli különbség.

A felmérést február 22. és 26. között készítették 1100 fő megkérdezésével, a hibahatár 3 százalékos.

A felmérésből az is kiderült, hogy a polgárok egyre kevésbé bíznak a politikusokban.

Még Klaus Iohannis államfő sem lehet büszke, aki a legnagyobb bizalmat élvezi, mivel benne is csupán a válaszadók 37 százaléka bízik. A második Marcel Ciolacu 25, a harmadik pedig Ludovic Orban PNL-elnök 20 százalékos bizalmi indexszel.

Hirdetés