A termés nem lesz fényes idén, de legalább ivóvízből még van elég

Csökkenőben vannak ugyan a víztartalékaink, lokálisan már sok helyen vannak is problémák, de víz egyelőre jut mindenkinek.

Hirdetés

Valóban csökkenőben van a romániai vízkészlet a szárazság következtében, de egyelőre azért semmi ok az aggodalomra, jut mindenkinek elég. Persze a Román Vízügyi Hatóság (ANAR) azért felhívja a figyelmet, hogy jó lenne észszerűen folyatni a csapvizet, azaz nem pazarolni fölöslegesen, hogy a továbbiakban is jusson mindeninek elég.

Az viszont igaz, hogy 11 megye 345 településén vannak ideiglenes vízellátási gondok, részben kiszáradt források, így ezekre a helyekre az illetékesek sok esetben tartályokban kénytelenek kiszállítani a helyiek számára a vizet.

A fő vízgyűjtő tavakban ugyanakkor folyamatosan követik az aktuális vízállást. Románia 40 legfontosabb gyűjtőtavában összesen 3,35 milliárd köbméter víz áll a rendelkezésünkre, a feltöltöttségi arány pedig 77,36%-os, ami valóban kevesebb, mint az előző időszakban. A szakemberek arra számítanak, hogy július végén is 70% fölötti lesz a feltöltöttség.

Az adatokat azután adta ki az ANAR, hogy az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, az unió területeinek felét érinti idén az aszály, Romániát – Franciaországgal, Spanyolországgal, Portugáliával és Olaszországgal együtt – ráadásul a terméshozamok csökkenése is fenyegeti.

Hirdetés