A tegnapi csúcsot közel ezerrel haladta meg a mai. Sajnos csúcsidőszak van kovid téren

8651 a mai esetszám, több mint 900-al több, mint a tegnapi, igaz, több tesztet is végeztek.

Hirdetés

Lassan naponta ugrunk egy ezrest a napi esetszám terén: a tegnapi 7733-as rekord után szerdán már 8651 új fertőzöttet regisztráltak.

Sajnos minden rekord megdőlt ma is: a napi halálesetek száma a tegnap 120 volt (az addigi legmagasabb), ma már 146, közülük csak négynek nem volt egyéb diagnosztizált betegsége.

Az intenzíven ápoltak száma először lépte át az ezres lélektani határt, jelenleg 1001 fertőzött szorul intenzív terápiás kezelésre.

Az elmúlt nap során 35 964 tesztet végeztek (mintegy ötezerrel többet, mint tegnap), ezeknek 24 százaléka lett pozitív (a tegnapi arány picit nagyobb, 25,4% volt).

Hirdetés

A napi esetszámok tekintetében a „toplista” Bukaresttel kezdődik (1514), majd következik Temes (545), Iași (363), Ilfov (336), Kolozs (293) és Bihar megye (262).

Fertőzöttségi ráta tekintetében ugyanakkor még mindig Szilágy megye vezet.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter egyébként szerdán bejelentette, hogy október 5–6-ától kezdve 43 ezer koronavírus-gyorstesztet osztanak szét az ország sürgősségi kórházaiban, majd a jövő héten újabb egymilliót szereznek be ezekből. A tárcavezető reményei szerint ez csökkenteni fogja a várakozási időt és a torlódást ezekben az egységekben, hiszen az új tesztek eredménye egy órán belül megvan, így könnyebb lesz a betegek elosztása.

Hirdetés