A tavasszal együtt érkeznek a lazítások: ebben a sorrendben oldhatják fel a korlátozásokat

Az esetszámok és a halálozási ráta egyelőre magasnak tűnik, de amilyen gyorsan jött az ötödik járványhullám, olyan gyorsan el is fog vonulni – mondják a járványügyi főfejesek.

Hirdetés

Egyre több biztató hír érkezik az ötödik járványhullám várható végéről. Azt már február elején kilátásba helyezték, hogy hamarosan eltörlik a veszélyhelyzetet, a fejlemény az, hogy Nicolae Ciucă kormányfő napirendre tűzte a rendkívüli jogrend felülvizsgálatát. Február 7-én 30 nappal meghosszabbított veszélyhelyzetről február 15-én tárgyalnak a szakértőkkel.

Egy hete folyamatosan csökkennek az esetszámok (az összegző napnak számító keddet leszámítva), a törléshez megnézik az országos mutatókat, ugyanakkor a nemzetközi helyzetet is – mondta Ciucă, aki valószínűnek tartja, hogy a lakosságarányos ráta pár héten belül eléri a tavaly decemberben regisztrált 1 ezreléket.

Ez egyben azt is jelentené, hogy fontos lazításokat vezetnének be,

a veszélyhelyzet eltörlése mellett arról is szó van, hogy felfüggesztik a Covid-igazolvány kötelezettségét a hivatalokban, plázákban, a vendéglátásban és egyéb helyeken. Hasonlóképpen nyilatkozott csütörtök este Alexandru Rafila egészségügyi miniszter is, aki azt is elárulta, hogy a kültéri maszkviselés is a múlté lehet, azonban a beltéren még egy ideig biztosan fel kell tenni a maszkot,

ez lesz ugyanis az utolsó járványszabály, amit eltörölnek.

Raed Arafat katasztrófavédelmi főnök ugyanakkor április végére, azaz húsvétra valószínűsítette a beltéri maszkviselés eltörlését is. Persze rögtön hozzátette, hogy mindez kizárólag a járványszámokon múlik.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 22 737 új fertőzöttet regisztráltak, és 127 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal (a legfiatalabb áldozat a harmincas éveiben járt). Jelenleg 1152 súlyos állapotban lévő beteget kezelnek a kórházak intenzív osztályain.

Harmadik napja csökken az esetszám és a kórházi kezelésre szorulók száma Romániában, az ötödik járványhullám görbéje tehát lefele ível. Az egészségügyi miniszter bizakodó: amilyen gyorsan a nyakunkba szakadt az ötödik járványhullám, ugyanolyan gyorsan (három-négy héten belül) fog elmúlni. Ez még nem jelenti azt, hogy nem jelenhetnek meg új vírusvariánsok…

Hirdetés