A szomorú valóság: két és fél percenként meghalt egy koronavírus-fertőzött az elmúlt 24 órában

A napi esetszám csökkenőben van, a járványgörbe egyenesedik, viszont ez még nincs hatással a elhalálozási számokra. Újabb negatív rekord dőlt Romániában.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában két és fél percenként meghalt egy román állampolgár – derül ki a legújabb járványjelentés nyomán, mely ugyan a napi esetszám további csökkenését mutatja (az egy héttel ezelőtti összesítéshez képest), újabb rekordról számol be az elhalálozásokat illetően.

A keddi számok kiugróan magasak szoktak lenni a hét többi napjához viszonyítva, mivel hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz tüneteikkel, kevesebb tesztet is végeznek.

A járványgörbe ívelését tehát jól mutatja, hogyan alakul hétről hétre a keddi statisztika.

Az október 19-i csúcs (18 863) után múlt hét keddre mérséklődött az esetszám (16 765), a tendencia folytatódnia látszik a mai 11 073 új fertőzöttel.

A járványgörbe laposodása viszont nem vonja maga után a halálesetek számának mérséklődését: továbbra is sok a súlyos beteg, az intenzív terápiás osztályok telítettsége pedig megnehezíti az életmentést. A pandémia kezdete óta nem haltak meg ennyien egyetlen nap alatt:

a hatóságok 591 halálesetet vettek nyilvántartásba, ebből öt korábbi eset.

Az eddigi legmagasabb halálozási rátát október 19-én regisztrálták, amikor 561-en haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében.

Hétfő reggel óta egy tizenéves, egy huszonéves, és hat harmincas éveiben járó fiatal hunyt el. Az 591 halottból 555-nek más alapbetegsége volt, 14 személynek nem volt más ismert betegsége, 22 személy esetében nem jelentették a kórházak más kór meglétét. 541-en nem voltak beoltva.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb összesítése szerint 2019 decembere óta globális szinten ötmillióan haltak meg a járványban, és az esetszámok és halálozási ráta újbóli növekedése figyelhető meg a járvány európai térhódítása miatt.

Oroszország és Ukrajna után Románia a harmadik legsúlyosabban érintett ország a kontinensről.

Jelenleg a kórházakban 19 987 fertőzöttet ápolnak, ebből 1876-an részesülnek intenzív terápiás ellátásban. A 367 beutalt kiskorúból 32 van intenzív terápián.

Megtorpanni látszik a tesztelés lendülete, legalábbis erre panaszkodik Octavian Jurma kutató orvos, aki szerint a mostani (delta) vírusvariáns háromszor nagyobb esetszámot hozott, mint a korábbi járványhullámot okozó alfa, mégis kevesebb államilag finanszírozott tesztet végeznek. A már többször említett október 19-i csúcs (ekkor végezték a legtöbb tesztet) és Klaus Iohannis aggódó nyilatkozata után mérsékelték a tesztelést, ami szerinte nem véletlen. A kormánynak nem érdeke, hogy a lakosságarányos fertőzési ráták tovább emelkedjenek, állítja az orvosi statisztikákkal foglalkozó kutató. Hétfőtől keddig egyébként 22 560 PCR-tesztet és 49 671 antigén gyorstesztet végeztek el a hatóságok.

Az erdélyi, bánsági, partiumi megyék adatait elnézve azt látjuk, hogy Bihar megyében a legsúlyosabb a helyzet, ahol 541 új esetet regisztráltak. A második legfertőzöttebb megye Kolozs 501, illetve Brassó 473 új esettel.

Hirdetés