A szakminisztérium ölébe pottyant egy megoldás a járvány megfékezésére, de nem élt vele

Egy magáncég, mely ingyenesen biztosította a vérplazmavételhez szükséges berendezést, most visszavonja a donációt.

Hirdetés

Szinte feledésbe merült, hogy a koronavírust leküzdő volt fertőzöttek vérplazma-donációja mekkora lépéselőnyt jelenthet a járvány leküzdésében. Korábban többször volt szó róla, hogy akik felépültek a koronavírusból, a vérükben jelen lévő antitestekkel segíthetnek más betegeknek, különösen a súlyos állapotban lévőknek. A kutatások sorra igazolták a módszer hatékonyságát, a román egészségügyi minisztérium – még Nelu Tătaru volt miniszter idején – lelkesnek mutatkozott amiatt, hogy magáncégek segítenének a plazmaferezisben (ez a neve az eljárásnak).

Több mint egy éve küzdünk ezzel a járvánnyal, és a vakcinák megjelenésén kívül nem sok eszköz áll a járvány megfékezésére, ezért is érthetetlen, hogy a kormány miért nem harapott rá az ingyenesen rendelkezésre bocsátott eszközök lehetőségére.

A magáncég, mely biztosította berendezéseket most arról értesítette az egészségügyi minisztériumot, hogy visszavonja a korábbi donációt, amennyiben 30 napon belül nem teljesítik az eljárással kapcsolatos, szerződésben vállalt kötelezettségeket. A cég szerint az elmúlt négy hónapban semmilyen hajlandóságot nem mutatott az egészségügyi minisztérium a közreműködésre, az eljáráshoz szükséges feltételeket sem biztosította.

Az eljárás alkalmazását az is nehezítette, hogy számos álhír jelent meg a plazmaferezis hatékonyságával kapcsolatosan, és hiába bizonygatták a fontosságát, az egészségügyi minisztérium semmit nem lépett. Így történhetett meg, hogy egyes megyékben 90%-kal csökkent az előző három hónaphoz képest a donáció. A statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy ahol nem használják a koronavíruson átesett személyek vérét, nő a mortalitás.

Hirdetés

Országosan 52%-kal csökkent a gyógyultak vérplazmájának felhasználása az előző három hónaphoz viszonyítva. Jelenleg 26 plazmaferezisre szolgáló eszköz áll rendelkezésre, ebből négy esetben kérték a használati szerződés meghosszabbítását, a többi enélkül marad.

Az egészségügyi minisztérium nem tett semmit annak érdekében, hogy tudatosítsa a lakosságban a gyógyult személyek véradásának fontosságát, így nem csoda, hogy csökkent a véradók száma.

Hirdetés