A szakemberek nem tétováznak: az egészségügyi dolgozók majdnem 90 százaléka már beoltatta magát

És akik még nem, sokan azok közül sem azért, mert oltásellenesek vagy vírustagadók lennének.

Hirdetés

Szerencsére nem mindenütt állnak úgy a saját szakmájukhoz az egészségügyi dolgozók, mint Buzău megyében, ahol elenyésző hányaduk oltatta be magát a koronavírus ellen: országos szinten az egészségügyisek többsége pontosan tudja, mit jelent egy járvány, és hogyan lehet ellene hatékonyan védekezni.

Ezért aztán már beoltatta magát.

Az oltást koordináló testület és az Országos Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint eddig az egészségügyi dolgozók 88,5 százaléka vette már fel az oltást.

Ez számszerűen 322 093 személyt jelent, közülük 311 369-en pedig már mindkét oltást megkapták.

Ez a kórházi dolgozók mellett a mentősöket, az oltási kampányban résztvevőket, a gyógyszerészeket, a laboratóriumi dolgozókat, az idősotthonok alkalmazottait és a szociális gondozókat is magában foglalja.

És még mielőtt az összeesküvés-hívők jubilálni kezdenének, hogy bezzeg jó tíz százalékuk nem kért az oltásból, fontos megjegyezni, hogy sokan azért nem oltatták még be magukat, mert nemrég estek át a fertőzésen, így jelenleg rendelkeznek antitestekkel.

Azonban csupán elhalasztották az oltás felvételét, és a közeljövőben beadatják a vakcinát.

Vannak azért olyanok is, akik valóban elzárkóznak az oltások elől, de szerencsére ők elenyésző kisebbséget alkotnak.

Feletteseiknek pedig nincs eszköz a kezükben arra, hogy – ha már az egészségügyben dolgoznak, ahol beoltatlanul veszélyeztethetik a más betegségekben szenvedő, legyengült szervezetű páciensek életét – rákényszerítsék őket az oltás felvételére, hiszen az jelenleg önkéntes.

Minden esetre Erdély és a Bánság sem szégyenkezhet:

Hirdetés

a kolozsvári és a temesvári megyei kórházban például szinte nincs beoltatlan alkalmazott, és ugyanez a helyzet a bukaresti Bagdasar Arseni kórházban is.

Országos szinten a kolozsvári kórház áll az élen: ott az alkalmazottak 85 százaléka beoltatta már magát.

Ugyanakkor a szintén bukaresti egyetemi kórházban már nem dicsekedhetnek az illetékesek: ott kevesebb, mint a dolgozók fele oltatta be magát.

Nos, mi csak azt tudjuk javasolni, hogy ha el akarjuk kerülni az őszi negyedik hullámot, amely letarolhatja azokat, akik addigra nem oltatják be magukat, akkor ne a bukaresti egyetemi, hanem a kolozsvári és a temesvári kórház példáját tekintse mindenki követendőnek.

Hirdetés