A suliban tesztelik majd le a diákokat és a tanárokat tünetek észlelésekor

Egy újabb adag információ futott be a tervezett iskolanyitással kapcsolatban, amiből vagy lesz valami, vagy nem.

Hirdetés

Az oktatási és az egészségügyi minisztérium nagyjából minden nap előáll egy vadiúj információval az iskolák február 8-ára tervezett megnyitásával kapcsolatban, ez szerdán sem volt másképp.

Andreea Moldovan, az egészségügyi tárca államtitkára ma azzal állt elő, hogy minden iskolában gyorstesztet végeznek azokon a diákokon, akiknek tüneteik vannak, és ez csak a helyszínen derül ki. Ugyanez vonatkozik természetesen a pedagógusokra is.

Az államtitkár ismét megkérte a szülőket, semmiképp ne engedjék iskolába a gyereküket, ha odahaza légúti megbetegedésre utaló tüneteket mutat, például köhög, tüsszög, vagy folyik az orra, de nem árt, ha az iskolák is felkészülnek az ilyen helyzetekre.

A gyorsteszteket az iskolaorvos végzi majd el, vagy az asszisztens, a kellékeket a tanintézetek vezetőségének kell beszereznie. Amennyiben egy diákról kiderül, hogy pozitív a koronavírus-tesztje, a teljes osztályt letesztelik – ezt már Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter mondta korábban az Europa FM-nek.

Hirdetés

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter egyébként ma bejelentette, azok a pedagógusok is megtarthatják majd az óráikat – természetesen online –, akik orvos által igazolt egészségügyi problémákkal küszködnek, ez vonatkozik a beteg diákokra is, ők is részt vehetnek az online órákon.

Az iskolák megnyitásáról várhatóan február 2-án születik végső döntés, az adott településen mért fertőzöttségi ráta függvényében.

Hirdetés