Fotó: Székelyhon

A rengeteg kereszt és kopjafa nagy részét elviszik a Madarasi Hargita csúcsáról

A jelképek annyira elszaporodtak a hegycsúcson, hogy valamit lépni kellett.

Hirdetés

Túl sok a kereszt és a kopjafa a Madarasi Hargita csúcsán, azért a terület tulajdonosa, a csíkmadarasi közbirtokosság a többi érintettel együtt úgy döntött, hogy csak néhány jelképet hagynak fenn a hegycsúcson, a többit a közeli önkormányzatok felé vezető Mária utak mentén helyezik el.

Az első keresztet egy csíkmadarasi baráti társaság helyezte el a Madarasi Hargita csúcsán még az 1980-as évek második felében, amikor a kommunista hatóság különös szigorral üldözte a vallási jelképeket. A helyszín nagyon hamar zarándokhellyé vált, a kilencvenes évek óta szentmiséket is tartanak ott minden szeptember harmadik szombatján, a keresztek és a kopjafák pedig csak gyűltek az évtizedek során, mígnem a környezetvédők ki nem bökték, hogy most már ideje lenne megtisztítani a Natura 2000-es környezetvédelmi területet.

A mostani döntés értelémében csak a szentegyházi, a zetelaki, a kápolnásfalui és a csíkmadarasi kereszt, valamint az egykori vármegyéket szimbolizáló 64 kopjafa maradhat a csúcson – utóbbiakat egy direkt erre a célra felállított bizottság fogja kiválasztani.

Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés