A rektorok csak a védetteket engednék be az egyetemekre, de ennek van néhány apró akadálya

Például az, hogy az oltottak aránya nem mindenhol éri el az elvárható szintet. És akkor még finoman fogalmaztunk.

Hirdetés

Határozott lépést javasolnak a Romániában működő egyetemek rektorai az intézmények biztonságos működése érdekében: azt szeretnék, ha csakis védettségi igazolvány felmutatásával lehetne belépni az egyetemekre.

Az Országos Rektori Konferencia vasárnap Brassóban ülésezett, ezen fogadták el – a felsőoktatás működésének javítását szolgáló egyéb javaslatok mellett – azt a felvetést is, amely szerint felkérik a kormányt, kezdeményezzen törvénymódosítást,

amely nyomán csakis a koronavírus elleni védettséget igazoló digitális igazolvánnyal lehessen belépni az egyetemekre.

Ez alól csak azok jelenthetnének kivételt, akik orvosi okok miatt nem vehetik fel a koronavírus elleni oltást.

Egyben felkérték a diákszervezeteket, hogy segítsenek annak nyilvántartásában, hány diákot sikerült már beoltani.

Az ülésen jelen volt Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter is, aki ugyan örül annak, hogy a rektorok szeretnének biztonságos egészségügyi körülményeket teremteni az egyetemeken, csakhogy ezt jelenleg nem túl egyszerű megvalósítani.

Mivel ugyanis a kormány jelenleg csupán ügyvivő kabinetként működik – lévén hogy elvesztette a keddi bizalmi szavazást a parlamentben –, nem kezdeményezhet ilyen tárgyú törvénymódosítást, ezt csak a parlament teheti meg – ahol jelenleg a kormánynak értelemszerűen nincs meg a többsége.

Ezért egyelőre abban maradtak a rektorokkal, hogy levélben kérik ki a parlamenti pártok álláspontját a témában.

A miniszter azt is elmondta, a rektorok javaslatának gyakorlatba ültetését az is nehezíti, hogy még az egyetemeken is elmarad az oltottak aránya az európai uniós átlaghoz képest.

Hirdetés

A marosvásárhelyi orvosi egyetem ugyan élen jár a jó példával, ott már 90 százalékos az oltottak aránya, de más felsőoktatási intézményekben csupán 50-55 százalékos az arány – ami még mindig jobb, mint az országos –, és olyan egyetemek is vannak, ahonnan még adatok sem érkeztek.

Cîmpeanu neheztelően állapította meg, hogy még azon intézményekben sem halad az elvárható mértékben az oltási folyamat, ahol a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben kellene tartani az oltás, a tudományos eredmények fontosságát.

Ami tényleg nehezen felfogható ép ésszel.

 

Hirdetés