A pozitív hírek – összegyűjtöttük azokat az Erdélyt, erdélyieket érintő híreket, amiket szívesen megírnánk…

A napi hírösszefoglalók összeállításakor gyakran bosszankodunk azon, hogy nem elég jók a napi hírek. Sőt időnként kimondottan rosszak. Elképzeltük, milyen lenne, ha jók lennének.

Hirdetés

Megszűnt a korrupcióellenes ügyészség

Miután évek óta nem volt semmi dolga, feloszlatta saját magát a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az ügyészség egyik leköszönő munkatársa a sajtónak elmondta, volt idő, amikor ki sem látszottak a munkából, ám az utóbbi években – amióta halálbüntetéssel sújtják a közpénzek illetéktelen felhasználását – már nagyon elunták a pasziánszt. „Mióta a PSD jótékonysági szervezetté alakult át, az RMDSZ-ből hagyományőrző dalárda, a PNL-ből pedig önkéntes tűzoltóegylet lett, a napjaink egyhangúak és céltalanok. A mostani politikusok egy gombostűt sem hajlandók elcsenni a tűpárnából. Kipróbáltuk: otthagytunk egy talicska közpénzt a parlament előtt, de nem történt semmi. Az arra elsétáló Gheorghe Funar (aki a politikától már rég visszavonult, és azóta kisebbségvédelmi szervezeteknél önkénteskedik – a szerk.) még tett is hozzá egy százast, mert azt hitte, megint Klaus Iohannis gyűjt pénzt az erdélyi magyaroknak csak úgy” – panaszkodott M. Radu. A volt ügyészek terveik szerint a továbbiakban virágkertészettel foglalkoznak majd.

A SRI segített megtalálni Izsák Balázsnak az olvasószemüvegét

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs éppen a Hogyan vívd ki közösségednek az önrendelkezést 8 egyszerű lépésben című könyvet szerette volna fellapozni vacsora után, amikor észrevette, hogy nincs meg az olvasószemüvege. Miután néhány percig eredménytelenül keresgélt, majd tanácstalanul vakargatta a fejét, megszólalt a telefon. A vonal végén a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyik tisztje mutatkozott be, majd közölte vele, hogy a szemüvegét valószínűleg az előszobában felejtette, a virágtartó és a fogas közötti kis polcon. A szemüveg valóban ott volt, így Izsák Balázs nem győzött hálálkodni a figyelmes belügyi alkalmazottnak a segítségért. „Olyan régóta figyeljük, hogy néha már jobban tudjuk, mit hova tesz, mint ő maga. Mivel közpénzből kapjuk a fizetésünket, kötelességünknek érezzük, hogy hasonló helyzetekben honfitársaink segítségére siessünk, még ha a hivatalos besorolás szerint kissé irredenták is” – nyilatkozta az eset kapcsán az érintett SRI-tiszt, akinek egyik szolgálatban lévő kollégája később óvatosan kivette a fent említett könyvet a fotelben elszundító Izsák Balázs kezéből, majd óvatosan betakarta az autonómiapárti politikust.

Emil Boc magasságában maximalizálták a kolozsvári ingatlanárakat

Egyharmadára csökkentek a kincses városi albérlet- és ingatlanárak, miután a városi önkormányzat egyhangúlag megszavazta, hogy egyetlen lakbér sem lehet magasabb Emil Boc polgármesternél. „Az utóbbi években irreálisan elszabadultak a bérleti díjak a városban, tennünk kellett valamit, hiszen ezért vagyunk” – mondta Lackó Mackó, a városi tanács RMDSZ (Romániai Magyar „Drautkoszoruazévanbenne” Szövetség) által delegált tagja. A döntést Emil Boc is üdvözölte, aki az utóbbi időben már a saját életszínvonalát sem látta a túl magas áraktól. Az elöljáró egyúttal azt is bejelentette, hogy az Untold fesztivált ezentúl a Góbi-sivatagban tartják, hogy elkerüljék a rendezvény után az újrafüvesítés költségeit.

Egy kolozsvári hipszter véletlenül megállította a globális felmelegedést

Nyitva felejtette a hűtőajtót éjszakára egy kolozsvári környezetvédő hipszter, ezzel véletlenül megállította, sőt visszafordította a bolygónkat egyre inkább fenyegető globális felmelegedést. „Péntek este kissé túlságosan beittam a kedvenc narancsos-mentás-jázminos-sztracsatellás sörömből, miközben aktivista barátaimmal a klímaszorongást igyekeztük csillapítani. Amikor hazaértem, kivettem egy palack vizet a hűtőből, de nem vettem észre, hogy nem csuktam be rendesen a hűtőajtót. Aztán mire felébredtem, már azzal voltak tele a hírek, hogy a sarkvidéken megállt a jégtakaró olvadása. Ez egy csoda” – lelkendezett F. Suta Séb, aki máris azt tervezi, hogy hamarosan szabadon engedi természetes élőhelyén a nemrégiben örökbefogadott jegesmedvéjét.

Hirdetés