A plázák bezártak ugyan, de a piacon továbbra is megvásárolhatjuk a retket és a medvehagymát

Mert valahol értékesíteni kell a termékeket.

Hirdetés

Bár az új koronavírus okozta járvány miatti, részlegesnek mondott kijárási tilalom nyomán a plázák és a nem létfontosságú termékeket forgalmazó üzletek bezártak, akad egy szegmens, amely továbbra is nyitva marad: az élelmiszerpiacok. Ezt az egyik legfelsőbb fórum erősítette meg: maga Adrian Oros mezőgazdasági miniszter, aki azért hozzátette, hogy a piacoknak is a szupermarketekben megszokott, szigorú biztonsági intézkedéseket kell betartaniuk.

A miniszter szerint biztosítani kell, hogy a termelők eladhassák termékeiket, a polgárok pedig friss zöldséghez és gyümölcshöz jussanak, ráadásul méltányos áron – ezért a spekulánsokat távol kell tartani.

A piacokat működtető intézmények országos egyesülete (AAPR) is közleményben erősítette meg, hogy a plázaboltokat bezáró katonai rendelet ellenére az általuk működtetett létesítmények továbbra is várják a vásárlókat.

Na meg persze az eladókat, mert a nyitvatartás egyik legfőbb indoka az, hogy a termelőknek legyen hol értékesíteniük az általuk megtermelt zöldséget és gyümölcsöt.

Érvként azt hozzák fel, hogy egyébként az őstermelőknek ki kellene dobniuk a verejtékes munkával megtermelt árut, és egyébként is, a nagyobb városokban több piac is működik, így az embereknek nem kell nagy távolságokat megtenniük.

Ami jól hangzik, de nem feltétlenül igaz – azért van olyan, hogy valaki az összes piactól meglehetősen messze lakik.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az őstermelők mellett a piaci élelmiszerboltok, illetve a gyógyszertárak is tovább kínálhatják a termékeiket.

Hirdetés

Az ígéretek szerint a piacokat folyamatosan fertőtlenítik, és minden, a hatóságok által előírt biztonsági előírást betartanak.

Egyúttal felkérik a vásárlókat, hogy nem alkossanak nagyobb csoportokat.

Mindez jól hangzik, de azért továbbra is jelentős probléma, hogy a piacokon áruló őstermelők nemigen fogadnak el bankkártyát.

Márpedig ilyen járványos időkben a készpénz a fertőzés terjesztésének egyik legalkalmasabb eszköze.

Hirdetés