A pandémia úgy megszelídítette a románokat, hogy már alig verekszenek húsvétkor

A belügyminisztérium szerint az ortodox húsvét hétvégéje nagyon békésen telt, évről-évre kevesebb a szabályszegés.

Hirdetés

A belügyminisztérium közleménye szerint az elmúlt három napban az egyenruhások több mint 11 ezer szabályszegésért összesen mintegy 2,4 millió lejre osztottak ki büntetéseket országszerte.

Ez szép nagy számnak és szép nagy összegnek tűnik, ám ha megnézzük az utóbbi évek statisztikáit, akkor messze nem olyan durva a helyzet. A közlemény is megjegyzi, hogy az utóbbi évekhez képest elég laza kis húsvét volt ez.

Az erőszakos cselekmények száma például az utóbbi 4 évben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, idén pedig kimondottan kevés volt ilyesmiből. Ez biztosan azért van, mert ha a polgár idén húsvétkor felöntött a garatra, ezúttal nem ment át fejszével a komájához, hogy agyonüsse, mert a komája már beoltatta magát fájzerzenekával, így félt, hogy elkapja a csipet.

A közúti balesetek és szabályszegések száma is csökkenőben van, idén például a mindösszesen 2000 jogosítványt és alig 500 forgalmi engedélyt foglaltak le a zsaruk.

A csendőrök körülbelül 5000 „speciális küldetésen” vettek részt, köztük 92 olyan ügyben, amikor egy magát veszélyben érző személy riasztotta őket. Ám még így is csak alig 2200 büntetést osztottak ki kisebb bűncselekmények miatt, ami még a napi átlagot is alulmúlja.

Hirdetés

A tűzoltók azért így is napi több mint 5000 bevetésen vettek részt.

Az persze egy kicsit gyanús, hogy az elmúlt 3 nap során az egyenruhások mindössze 16 olyan magánrendezvényt szakítottak félbe, amelyek a járvány leküzdését nagyban hátráltatták, de persze senki sem számított arra, hogy a rendőrök nagyon komolyan fogják venni a munkájukat a „román” húsvét idején.

Hirdetés