A nemzet mikrobiológusa szerint a valóságban tízszer annyi koronás van, mint hivatalosan

Alexandru Rafila szerint a hivatalos adatok sosem tükrözik a valóságot.

Hirdetés

Már napok óta 4000 fölött van a napi új esetek száma – pénteken például 4026 új fertőzöttet regisztráltak – de a nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila erre csak legyint egyet sokat sejtető mosollyal.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai képviselője – aki hamarosan politikai karrierbe is kezd, hiszen ő nyitja a PSD képviselőjelölt-listáját – becslése szerint ugyanis a valóságban a diagnosztizált esetek és a valós megbetegedések aránya jelenleg körülbelül 1 a 10-hez, vagyis mostanában már 40 ezer új esetünk van nap mint nap, nem csak 4000, mint ahogy azt a Stratégiai Kommunikációs Csoport közli.

Szerinte ez nem csak egy újabb tipikus román baklövés – a tanulmányok máshol is arra az eredményre jutottak, hogy a diagnosztizált esetek messze nem tükrözik a valós helyzetet egy ilyen járvány esetén.

Nem ez az első eset, hogy Rafila meghökkentő számokat mond – és éppen azért meghökkentő, mert ő azért ért hozzá. A legfrissebb adatok szerint eddig a járvány kezdete óta összesen 176 468-an fertőződtek meg hazánkban. Ezzel szemben Rafila már áprilisban azt mondta, hogy a valóságban már úgy 400 ezren estek át a betegségen (akkorra).

Hirdetés