Illusztráció: Pixabay.com

A nap hírei: a Földet „súroló” aszteroida, az onkológia piszkos titkai és az idióta csaló

Még a világűrből is hoztunk egy hírt a szerda esti hírösszefoglalóba.

Hirdetés

A nap szociális híre: február 20-ikától kezdik kiosztani a fűtéspénzt a rászorulóknak

Mint tudjuk, a kormány összesen 1400 lej fűtéstámogatással támogatja a 2000 lej alatti jövedelemmel rendelkezőket, ezeket pedig két részletben osztják ki. A másodikat majd csak jövő szeptemberben, a következő fűtésszezonra folyósítják, az elsőt viszont kevesebb, mint egy hónapon belül. A rászorulók egy úgynevezett energiakártyát kapnak, amelyet a bankkártyához hasonlóan használhatnak fel a fűtésszámlák kifizetésére, amíg a rajta lévő összeg el nem fogy. Marcel Boloş, az európai alapok minisztere szerdán jelentette be, hogy a támogatások első felére szánt pénzt február 15-éig juttatják el a postahivatalokba, 20-ikán pedig el is kezdődnek a kifizetések. A kártyákat a postások fogják házhoz vinni.

A nap mocskos részletei: kétszeres kenőpénzt kért az orvos, mert a páciensnek két típusú rákja is volt

Korábban mi is megírtuk, hogy lekapcsolták a zsaruk a Suceava Megyei Kórház onkológiai osztályának vezetőjét, Anca Ababneh Dumitroviciot korrupció miatt. Bár már az első vizsgáaltokból is kiderült, hogy a doktornő alaposan rászolgált a rendőrök figyelmére, azóta olyan gyomorforgató részletek derültek ki az ügyről, hogy csak az erősebb idegzetű Olvasóknak ajánljuk. Az egyik feljelentő arról panaszkodott a rendőröknek, hogy csak azt követően kapta meg a kezeléséhez szükséges gyógyszereket, hogy becsúsztatta az elvárt borítékot a doktornő zsebébe. Egy másik páciens kezelését (a kenőpénzre várva) a gyanúsított hónapokig halogatta, így mire végre felírta neki a szükséges szereket, és azok megérkeztek, az illető beteg belehalt a várakozásba, és az időközben súlyosbodó betegségbe. Egy másik undorító húzása az volt az onkológia főnökének, amikor az egyik betegétől a kenőpénz megduplázását követelte, miután kiderült, hogy két különböző ráktípus is megtámadta a szervezetét. Reméljük jó hosszú ideig lesz alkalma gondolkodni ezeken egy csendes, és hűvös helyiségben.

A nap híre az asztronómia szerelmeseinek: csütörtökön „súrol” minket egy aszteroida

Csütörtökön nem mindennapi esemény zajlik le a bolygónk közvetlen közelében: egy aszteroida a Föld felszínétől mindössze 3500 kilométerre fog elhaladni. Ezzel ez lesz a negyedik a hasonló űrkőzetek közül, amely a leginkább megközelíti a bolygónkat, legalábbis, amióta feljegyezzük ezeket. A 2023 BU névre keresztelt aszteroida mintegy 3,6 méter széles és 8,2 méter hosszú, de a szakemberek szerint semmi ok az aggodalomra, hiszen, ha véletlenül be is vonzaná a Föld gravitációs mezeje, elégne a légkörben, a 24 méternél kisebb aszteroidák ugyanis ritkán érik el a földfelszínt. A jelenséget az olaszországi központú Virtual Telescope Project révén élőben is megtekintheti a projekt honlapján, vagy annak YouTube-csatornáján. Az aszteroida január 26-ikán éjfél körül lesz a legközelebb hozzánk.

A nap idióta csalója: a főbérlő, aki 9 embernek adta ki a lakását

Baromi okosnak hitte magát az a nagyszebeni főbérlő, aki 9 albérlőjelölttel vette fel a kapcsolatot a közösségi média segítségével, hamis profilokon keresztül, előleg, illetve első havi lakbér címén mindegyiktől beszedett különböző összegeket, majd hamis kulcsokat adott nekik. Egy valamire azonban nem gondolt a dörzsölt csaló: a lakás, amivel palira vette az áldozatokat, az igazi nevén van, így a rendőröknek sem kellett túl sokat nyomozniuk, mire a nyomára bukkantak. A 45 éves gyanúsított összesen 17 280 lejt gyűjtött be jogtalanul a 9 albérlőjelölttől (fejenként átlagosan 1920 lejt), amit nyilván vissza kell fizetnie. De emellett egyéb baja is lesz.

Hirdetés