A nap fontosabb hírei: miniszteri sztrádaálmok, tragédiákhoz vezető hanyagság, Dan Tanasă visszatér

Összefoglaltuk a csütörtök történéseit. Bizony volt amin csámcsogni.

Hirdetés

A nap álmodozója: Grindeanu szép hosszú sztrádákat ígér

„Ráléptünk a gázpedálra sztrádaügyben” – többek közt ilyeneket mondott a Prima TV vendégeként Sorin Grindeanu közlekedési miniszter, aki szerint idén biztosan átadnak majd 100 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat. Mi több – teszi hozzá a tárcavezető –, annyi helyszínen zajlanak a munkálatok, hogy 2024-ben akár 150 kilométernyi új sztrádaszakasznak is örülhetünk. Ehhez képest a Pro Infrastruktúra Egyesület az év elején úgy saccolt, idén 78,5 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat tudnak átadni, és igazi meglepetés lenne, ha ez a szám felfele kerekedne.

A nap Tanasă-híre: a perelőbajnok ismét ismét tapsikolhat örömében

Pár hete új év kezdődött, de Dan Tanasă idén sem tudott leszokni a magyarok piszkálásáról – hiába na, megszokta, mint baka a talpalást –, s ma kapott is egy hírt, amivel szokása szerint henceghetett egyet a Facebook-oldalán.

Szóval kiderült, hogy az AUR-os magyargyűlölő zsebszervezete, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) 2019 márciusában a Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNDC) fordult, mert iszonyatosan felháborodtak amiatt, hogy a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal a Facebook-oldalán kizárólag magyarul hirdette meg a hagyományos termékek vásárát.

Márpedig ezt még a CNCD is etnikai alapú diszkriminációnak minősítette, és 2000 lejre meg is bírságolta a városvezetést. Bokor Tibor, a céhes város polgármestere fellebbezett a bíróságon a döntés ellen, a legfelsőbb bíróság viszont elutasította ezt a döntést, szóval a végén Tanasă örülhetett.

A nap gyomorforgató híre: negyedóránként kapott „szívességeket” pácienseitől a korrupt orvosnő

Egyelőre házi őrizetben várja a vizsgálatok eredményeit Anca Ababneh Dumitrovici, a suceavai megyei sürgősségi kórház onkológiai osztályának vezetője, aki ellen folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása miatt folyik eljárás.

Az ügyről itt és itt is írtunk korábban, de ahogy telik az idő, egyre csúnyább részletek derülnek ki róla. Például az, hogy volt olyan időszak, amikor negyedóránként fogadott el különböző „figyelmességeket” a páciensektől. Gyomorforgató, mit lehet még mondani?

Az ügyészség videófelvételek alapján derítette ki például azt, hogy az orvosnő tavaly decemberben 7 nap leforgása alatt 62 alkalommal vett el kenőpénzt vagy egyéb javakat a betegeitől, illetve a hozzátartozóktól. A botrány tehát egyre dagad, erre a kórházvezetés mit talál ki? Tanfolyamra hívta az intézmény alkalmazottait, melyen majd jól megtanítják őket arra, hogy a csúszópénz elfogadása bizony nagyon csúnya dolog. És ez nem vicc.

A nap vizsgálata: elkerülhető lett volna a Gorj megyei bányásztragédia

Hirdetés

Hát persze, hogy kiderült, elkerülhető lett volna a január 17-ei bányásztragédia, ha az illetékesek betartják az alapvető szabályokat – ez a következtetés vonható le a munkavédelmi felügyelőség helyszíni ellenőrzését követően.

Mint ismeretes, a Gorj megyei Jilţ bányakitermelésen egy munkásokat szállító teherautó zuhant le a szállítószalag fölött vezető hídról; a szerencsétlenségben hárman meghaltak, tizenhárman megsérültek. A munkavédelmisek helyszíni vizsgálata során kiderült, az Olténiai Energetikai Komplexumhoz tartozó munkapontnál

egyáltalán nem foglalkoztak a munkásszállítás biztonságával:

aznap is egy kizárólag áruszállításra alkalmas járművet használtak, mellyel nem csak bányászokat, hanem többek közt gázpalackokat (!) is furikáztattak.

A bánya vezetőséget az sem érdekelte, hogy a munkavédelmi hatóság korábban többször is megbírságolta őket emiatt, sőt 2018-ban be is tiltotta a személyszállításra nem alkalmas járművek használatát. Kiderült az is, hogy a baleset helyszínét még csak el sem kerítették a vizsgálatok idejére, mi több,

a nyomokat is eltüntették, ami minimum gyanús.

A csütörtökön közzétett jelentésből az is kiderült, a munkavédelmi hatóság 2016 óta 158 alkalommal tartott ellenőrzést a komplexumnál, és 210 alkalommal szabtak ki bírságot különböző rendellenesség miatt. Ez persze az elhunyt munkások hozzátartozóit nem igazán fogja vigasztalni, viszont ismét kiderült, hogy ebben az országban az alkalmazottak biztonságára sok helyen magasról tojnak.

Hirdetés