A munkavállalók fele sem kapott fizetésemelést, de az se elég semmire

Az infláció úgy letarolt minket, hogy sokaknak 50%-os béremelés sem lenne elég, hogy kiheverjék.

Hirdetés

A világjárvány és az ukrajnai konfliktus komoly válságba sodort minket is: május végére az infláció mértéke elérte a 14,5%-ot. Eközben a romániai munkavállalóknak még a fele sem kapott több pénzt a munkáltatótól: 37%-uk kapott fizetésemelést, 12%-uk pedig extra juttatásokban részesült élelmiszerjegyek, vagy alkalmi bónuszok formájában. A szerencsésebbek 90%-ka ugyanakkor arról számolt be, hogy az emelések nem fedezték az infláció mértékét, a munkavállalók 51%-ka pedig semmiféle bérkiegészítést nem kapott.

Nem csoda, hogy a BestJobs felmérésében megkérdezettek 44%-ka vette fontolóra, hogy új munkahely után néz, 19%-uk pedig azt tervezi, hogy beszél a főnökkel, hogy valamilyen megoldást találjanak.

A többség, 56% szerint egy 10 és 30% közötti béremelés enyhítene a szorult helyzetükön, közel egynegyedük mondja azt, hogy legalább 31–50%-os béremelésre lenne szükségük, míg 20%-uknak 50%-nál is nagyobb fizetésemelésre lenne szükség, hogy az életszínvonaluk ne csökkenjen.

A helyzet tehát egyáltalán nem rózsás, de a BestJobs szerint állásajánlat legalább van bőven azok számára, akik váltani szeretnének.

Hirdetés