A munkaügyi miniszter elárulta, mennyivel nőhetnek jövő évtől a nyugdíjak

A kormány a jelek szerint eltökélt, kérdés, mi valósítható meg. Már csak azért is, mert az ügy miatt újabb konfliktus alakulhat ki a koalíción belül.

Hirdetés

Az már korábban eldőlt, hogy az ukrajnai háború miatt kialakult infláció kompenzálását szolgáló nyugdíjemelés január elsejétől várható, mostanra pedig az is körvonalazódott, hogy mekkora többletre számíthatnak a nyugdíjasok.

Marius Budăi munkaügyi miniszter vasárnap este elmondta, a koalíciós egyeztetések nyomán az inflációs adatokat figyelembe véve

legalább 10 százalékos emelés következhet.

Ez persze jó hír, de annak fényében, hogy a múlt heti adatok szerint rekordmértékű, közel 16 százalékos az infláció, még mindig nem igazán elég.

A miniszter azonban azzal védekezik, hogy meg kell találni az egyensúlyt a lehetőségek, illetve aközött, hogy a nyugdíjasoknak nyújtott támogatás, illetve az egyéb, az áremelkedések kompenzálását szolgáló szociális intézkedések mellett a vállalkozások tevékenységét is serkenteni tudják.

Vagyis jelen állás szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a nyugdíjasok arra készülhetnek, hogy februárban már 10 százalékkal nagyobb nyugdíjjal csenget a pénzes postás.

Hirdetés

A bejelentés egyébként újabb koalíciós konfliktus magvait hordozhatja magában: Florin Cîţu nemzeti liberális párti (PNL) volt miniszterelnök, aki jelenleg egyszerű szenátorként tevékenykedik, azt mondja: a korábban általa vezetett kormány úgy tárgyalta le az EU-s újjáépítési programot a brüsszeli illetékesekkel, hogy az

akár 25 százalékos nyugdíjemelést is lehetővé tenne.

Ezért aztán a koalíciós partner Szociáldemokrata Párt (PSD) – ennek a tagja Marius Budăi – hazudik, amikor azt mondja, azért akarja újratárgyalni a helyreállítási programot, mert az nem hagy elég teret a nagyobb nyugdíjemelésre.

Hirdetés