A miniszterelnök is halmozza a nyugdíjat és a fizetést, nem is siet a kormány a halmozás lehetőségének megszüntetésével

Pedig évek óta ígérik a kormányok.

Hirdetés

Évek óta folyamatos a panasz arra, hogy az államkassza számára jókora terhet jelent az egyes kivételezettekkel bőkezű nyugdíjrendszer. Egyrészt azokról van szó, akik jóval nagyobb összegű különleges nyugdíjat kapnak, mint amilyenre az általuk befizetett járulékok feljogosítanák őket, másrészt azokról, akik viszonylag fiatalon nyugdíjba vonultak – zömmel valamely fegyveres testületből vagy az igazságszolgáltatásból –, azóta is kapják a szolgálati nyugdíjat, de azóta állami alkalmazottként is tevékenykednek, így a fizetésüket is közpénzből kapják.

Az elmúlt években több ígéret is született arra, hogy megszüntetik az állami nyugdíj és a közpénzből kapott fizetés halmozását, hogy így spóroljanak.

Még törvénytervezetet is kidolgozott az előző kormány, amelyet a szenátus el is fogadott, a képviselőházban azonban menthetetlenül elakadt a szakbizottságokban.

A jogszabály arra kényszerítene az érintetteket, hogy válasszanak: a nyugdíjukat vagy a fizetésüket szeretnék megkapni, amíg állami alkalmazásban állnak.

A tervezet azért akadt el, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyan szeretné keresztülverni, újdonsült koalíciós partnere,

a Szociáldemokrata Párt (PSD) viszont hallani sem akar róla.

A PSD már a szenátusban is testületileg elutasította, az új kormánykoalíció számára pedig a jelek szerint már nem is prioritás, hiszen be sem került a megvalósítandó koalíciós célkitűzések közé.

Hirdetés

A szociáldemokraták nem is kerteltek: maga Marius Budăi munkaügyi miniszter közölte, hogy mivel a téma nem szerepel a kormányprogramban,

még csak tárgyalások sem zajlottak róla a koalíciós partnerek között.

Tulajdonképpen nem is olyan különös, hogy a kormány nem forszírozza az ügyet, az egyik legfőbb kedvezményezett ugyanis maga Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Ő ugyanis nyugalmazott négycsillagos tábornokként katonai nyugdíjra jogosult, amely 2020-ban a vagyonbevallása szerint 215 000 lej volt – vagyis havi nagyjából 18 000 lej –, emellett pedig védelmi miniszterként 168 000 lejes – vagyis havi mintegy 14 000 lejes – fizetést is kapott.

De hasonló helyzetben van Aurelian Păduraru belügyi államtitkár is, aki 49 évesen vonult nyugdíjba, havi 6600 lejes nyugdíjat kap, de emellett még havi 10 000 lejes fizetés is üti a markát.

Hirdetés