Illusztráció / Pixabay

A maszk nélküli élet ára: egyre több a koronás a nagyobb romániai városokban

Az intenzív osztályokon nincs növekedés, amíg ez így marad, addig nem kell tartanunk a korlátozásoktól. Meglehet, azután sem.

Hirdetés

Bár egyelőre nem kell attól tartani, hogy újra járványügyi korlátozásokat vezetnek be, nem árt tudni, hogy növekvőben van a járvány fertőzési rátája a nagyobb városokban, Bukarestben (10,97 ezrelék), Kolozsváron (8,5 ezrelék), Temesváron (6,91 ezrelék) egyaránt. Erdély fővárosában az aktív esetek száma pénteken már a 2900-at súrolta. Kolozs megyében 4084 esetet tartanak számon, a lakosságarányos fertőzési ráta 5,41 ezrelék.

A napi járványjelentés szerint az intenzív osztályokon ápolt súlyos betegek száma folyamatos csökkenést mutat, de még tart a koronavírus-járvány ötödik hulláma. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter figyelmeztet, hogy a korlátozások feloldása ellenére még nincs vége a pandémiának, és a közeljövőben növekedés következik, a reprodukciós ráta már most meghaladja az 1-et.

Újabb korlátozások csak akkor jöhetnek szóba, ha az intenzív osztályok telítődnek. Rafila korábban már jelezte, hogy ezek elrendelése meghaladja az egészségügyi minisztérium hatáskörét.

Hirdetés