A közoktatási minisztérium belefutott a 21. századba: megszületett a budibizottság!

Amely engedélyezi, hogy az udvarvégi fabudis iskolák mobilvécéket vásároljanak.

Hirdetés

Nem vicc. Persze, az sem, sőt, egyenesen tragédia, hogy az ország számos iskolájában (tavaly egész konkrétan 1180-ban) továbbra is udvarvégi fabudikra járnak a gyerekek. Már amikor nincs pandémia és járnak iskolába. Igaz, a román kormány 2019-ben nekidurálta magát és támogatta az országos „budiirtást”, de úgy tűnik, az intézkedés nem volt túl hatékony. Mert akkor miért is hozott volna létre a nagyméltóságú közoktatási minisztérium vécébizottságot 2020 legvégén?

A bizottság teljes neve olyan bájos, hogy lefordítjuk, tessék: A Közoktatási és Kutatási Minisztérium engedélyezés céljából alakult bizottsága, amely igazolja az oktatási tevékenység biztonságos egészségügyi körülmények között való folytatásához szükséges mellékhelyiségek szükségességét. Na, így.

És ha egy bizottságnak ilyen jelentőségteljes neve van, akkor létszám is dukál hozzá. A budibizottságnak kereken hat tagja van, feltehetően kiváló szakemberek, mivel maga Monica Anisie oktatási miniszter asszony írta alá az alapítást szentesítő miniszteri rendeletet.

Na de mit csinál a budibizottság? Hát, amint a neve is mutatja, engedélyeket bocsát ki. Kiknek? Hát, olyan udvarvégi budis iskolák működtetőinek (polgármesterekről van szó, általában a polgámesteri hivatalok működtetik az állami iskolákat), akik folyamodnak. Miért folyamodnak? Hát, minisztériumi engedélyért. Mihez? Hát ahhoz, hogy európai pénzekre pályázzanak. Minek az európai pénz? Hát annak, hogy mobilvécéket szerezhessenek be és telepíthessenek az udvarvégi budis iskoláikba.

Hirdetés

Tehát, ha egy polgármester szeretne némileg emberibb körülményeket biztosítani az udvarvégi budis iskolában, méghozzá európai pénzből, először is szépen összeállít egy dokumentációt (egy kérvény, egy tanfelügyelőségi hozzájárulás, két saját felelősségű nyilatkozat, no meg egy beszámoló), elküldi Bukarestbe, ahol a hattagú bizottság rögvest összedugja a fejét, mérlegel, majd jó esetben megadja az engedélyt, amely visszakerül a feladóhoz, és akkor máris lehet európai pénzekért folyamodni.

Halkan kérdezzük: ha már úgyis üresen álltak az iskolák szinte egész évben, nem lehetett volna mégis kiiktatni a fabudikat? Bevezetni a vizet? Csatornázást? Rendes vécéket tenni? Úgy tűnik, Anisie asszony irányítása alatt nem sikerült. De örüljünk, mert most van még egy bizottság. Amely, reméljük, nem húzza magára a vizet.

Hirdetés