Fotó forrása: Facebook | OK Medical

A közeljövőben nem csak Big Macet rendelhet az autójából Kolozsváron. Koronatesztet is!

Ki sem kell szállnia a mintavételhez, pár pillanat, és máris mehet tovább a dolgára.

Hirdetés

Az országban egyelőre Bukarestben működik egy olyan tesztállomás, mely a gyorséttermi autós kiszolgáláshoz (drive-in) hasonlóan fogadja azokat, akik koronavírus-tesztelést igényelnének. A fővárosban bevált a recept, a szolgáltatás népszerű azoknak a körében, akik külföldi utazás miatt kérik a tesztet. Hasonlót alakítana ki Kolozsváron egy magánklinika, mely engedélyért folyamodott a Kolozs megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz. A szakértők egyelőre ott tartanak, hogy vizsgálják a lehetőségeket és az erre alkalmas helyszínt.

Mircea Abrudean kormánymegbízott nyitottnak mutatkozott a javaslatra, szerinte ha minden feltételt sikerül megteremteni, akkor megsürgetik a folyamatot, hogy minél hamarabb megkaphassa a működési engedélyt a tesztállomás, mert nagy szükség van rá. Növelné a tesztelési kapacitást a megyében, csökkentené a már működő központok terhelését, és biztonságos keretet adna a teszteléshez. Ugyanis a sofőröknek ki sem kellene szállniuk az autójukból a mintavételhez. A mintákat természetesen nem a helyszínen tesztelnék, hanem PCR készülékkel rendelkező laborban.

Kolozsváron jelenleg két állami és egy magán tesztközpontban lehet pénzért koronavírus-tesztet kérni. Naponta mintegy 1200 tesztet végeznek el, ennek háromnegyedéért fizetnek, a többit a járványügyi protokoll szabályai szerint, ingyenesen végzik el.

Hirdetés