A koronavírusnak máris elege lett a kampánycirkuszból: rátámadt a választási hatóságokra

Persze, nem kellemes dolog ez. Viszont jól jelzi, mennyire sérülékeny lehet a rendszer pandémia idején.

Hirdetés

Alig rúgták be a pártok a helyhatósági választási kampány motorjait (a szokásos szardobálással, nyilván), máris jelentkezett egy – potenciálisan legalábbis – elég nagy probléma. Mert az idei választási évnek van egy hívatlan vendége: a koronavírus, hát persze. Ezzel nem csak nekünk, mindennapi halandó állampolgároknak kell számolnunk, hanem a politikus uraknak, továbbá a választási hatóságoknak is.

Az első taslik meg is érkeztek: több megyei választási irodában felbukkant a koronavírus. A legrosszabb helyzetben pillanatnyilag a Neamț megyei iroda van, ugyanis bezárták, miután egy alkalmazott kórházba, kettő pedig otthoni karanténba került. A Bukarest-Ilfov megyei iroda fölött is ott lebeg a vírusos Damoklész-kard: itt egy alkalmazott került kórházba, házastársa pedig „háziőrizetbe”, az iroda azonban még nem zárta be kapuit.

Ami talán még baljósabb: a vírus az Állandó Választási Hatóságot sem kíméli. Egy alkalmazott kórházba került, mire azonnal tesztelték mind a 200 munkatársat, és egyelőre nincs nagyobb baj.

A hatóság vezetője elmondta: ebben az időszakban képezik ki a választási szakértőket és a körzeti tabletkezelőket, ezért egy fertőzéshullám súlyosan befolyásolhatja a helyhatósági választásokra való felkészülést. Szerencsére a helyzet egyelőre kezelhető.

Nem is merjük elképzelni (főleg a káoszteremtésre ugyancsak hajlamos hazai politikai tényezőket ismerve), mi történne, ha kezelhetetlenné válna a helyzet.

Hirdetés