A koronavírus is befolyásolja a romániai üzemanyagárakat, ezáltal a pénztárcánkat

Globálisan csökkent az olaj iránti kereslet, és ez itthon is éreztetni fogja hatását. Néhány szolgáltatás ára viszont nőtt, igaz, más tényezők miatt.

Hirdetés

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 3,6 százalékra csökkent az infláció mértéke Romániában. Ez a szám valószínűleg nem sokat mond az olvasóinknak, ehelyett az az érdekes, hogy hogyan befolyásolja mindez a hétköznapjainkat, avagy hogyan alakulnak az árak. Az országos statisztikai intézet adatai szerint az élelmiszerek 4,75, a szolgáltatások 4,01, a nem élelmiszertermékek 2,68 százalékkal többe kerülnek. A legdurvábban a repjegyek (50%), a postai szolgáltatások (7,4%) és a hőenergia (3%) ára emelkedett.

A Román Nemzeti Bank (BNR) előrejelzése szerint az infláció idén 3 százalék alá mérséklődik, és húsvétig csökkenni fognak valamelyest az árak is. Ebben olyan globális tényezők is szerepet játszanak, mint például az, hogy a koronavírus miatt világszerte csökken az olaj iránti kereslet, vagy az afrikai sertéspestis miatt nő a disznóhús ára. A mezőgazdaságnak nem túl kedvező időjárási viszonyok a gyümölcs- és zöldségárakra, így a pénztárcánkra is hatással lesznek a továbbiakban.

Hirdetés