A kormány úgy rendezi a különleges nyugdíjak ügyét, hogy kiterjesztette a jogosultak körét

Vannak még olyanok, akik a jelek szerint megérdemlik a különleges juttatást.

Hirdetés

Köztudott, hogy Romániában évek óta a viták középpontjában állnak a különleges nyugdíjak, amelyeket egyes kivételezett kategóriákba tartozó személyek kapnak, de nem a befizetett hozzájárulás alapján, hanem ahhoz képest jóval nagyobb összeget.

A kormány most az európai uniós helyreállítási terv részeként – az abban szereplő támogatási összegek kifizetésének egyik feltételeként – hozzányúl a különleges nyugdíjakhoz, és az újraszámolásukról rendelkezett. Ez annyit jelent, hogy senki sem kaphat nagyobb összegű különleges nyugdíjat, mint amilyen a fizetése volt.

Csakhogy miközben egyik kezével látszólag elvesz, a másikkal ad is.

A G4Media portál szúrta ki, hogy a szerdán elfogadott rendelet kiterjeszti a jogosultak körét: eszerint a jövőben a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) választott tagjai is kaphatnak majd különleges illetményt.

Ehhez az szükséges, hogy egy teljes mandátumot töltsenek ki a testületben,

ami hat évet jelent.

Hirdetés

Ugyanez a kedvezmény jelenleg is érvényes a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség, a korrupcióellenes ügyészség és a terrorellenes ügyészség vezetőjére is.

A CSM-nek jelenleg 12 választott tagja van, ők kaphatnak majd az államkasszából, vagyis az adófizetők pénzéből felpótolt különleges nyugdíjat.

Hirdetés