Mi lesz ha az épp csődbe ment Cityvel kell kártéríttetni, ha megütik a kocsiját? A kormány szerint minden rendben lesz

Nem kell megijedni, van elég pénz – mondják.

Hirdetés

Ha nem lenne elég az éppen ismét felfutóban levő koronavírus-járvány és a kormányválság, az élet még egy gondot a romániai polgárok nyakába zúdított: bedőlt a legtöbb ügyféllel rendelkező, gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó biztosító, a City Insurance.

A biztosítási felügyelet még a hét végén vonta vissza a több mint hárommillió ügyféllel rendelkező biztosító működési engedélyét, mivel az a megszabott határidőig nem hajtotta végre a kötelező tőkeemelést. A felügyelet már kérte is a csődeljárás beindítását a cég ellen.

Ami rendben van, de mi lesz a több mint hárommillió ügyféllel?

Nos, a jelek szerint a kormány – legalábbis az ígéretek szintjén – melléjük áll. Dan Vîlceanu pénzügyminiszter kedden este elmondta, a kormány már a szerdai ülésén napirendre tűzheti az ügyet.

A károsultakat – akik azzal szembesültek, hogy baleset után a szerviz nem volt hajlandó elfogadni a City Insurance-es kötvényt, és előre kérte a javítási munkálatok kifizetését –

az erre a célra létrehozott garanciaalapból kártalanítják.

A miniszter szerint van elegendő pénz, sőt.

A vonatkozó törvényt úgy módosítják, hogy az emberek biztosan a pénzüknél maradjanak.

Hirdetés

Eddig ugyanis ha bebukott egy biztosító, akkor a károsultak fejenként legfeljebb 450 ezer lejes kárpótlásra jogosultak, függetlenül attól, hány biztosítási kötvényük volt.

Mostantól viszont a kárpótlás összegét 500 ezer lejre növelik,

és nem csak egyszeri összegként, hanem minden egyes kötvény esetében jár a félmillió lejig terjedő összeg.

Az ügyfelek pedig arra is jogosultak, hogy visszakapják a pénzüket, amelyet a szerződésből még hátralevő időre fizettek ki a biztosítónak, és természetesen új kgfb-szerződést kell kötniük egy másik biztosítóval.

És persze reménykedhetnek, hogy az nem megy ugyanígy csődbe.

 

Hirdetés