A kormány, a média és a pénz bonyolult viszonya a két választási kampánnyal egybeeső világjárvány idején

Mindenki jól járt azzal, hogy a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás álcájával 160 millió lejt osztottak szét a sajtónak, csak az adófizető állampolgárok nem.

Hirdetés

Alaposan kitömte a kormány a román sajtót a tavaly, amikor történetesen két választási kampány esett egybe a koronavírus-járvány legkeményebb időszakával. Kétszáz millió lejt bocsátott Ludovic Orban kormánya a sajtó rendelkezésére, pontosabban ennyit különítettek el a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatási kampányra, amiből „mindössze” 140 milliót sikerült elkölteni. Több orgánum is arra panaszkodik, hogy azóta sem kapta meg a megígért teljes összeget.

Portálok és hírcsatornák egyaránt részesülhettek a pénzből. Első körben  Orbanék tavaly június és december között 88 millió lejt szórtak szét, majd idén január és május között a Cîțu-kormány fejezte be a műveletet,  mintegy 52 millió lejt fizetve ki a sajtónak.

A legnagyobb összeget az Antena Group kapta, 14,7 millió lejt, azaz 3 millió eurót. Ugyanakkor említésre érdemes, hogy nem minden orgánum hajtott rá a pénzre, arra hivatkozva, hogy két választási kampánnyal terhelt évben nem lenne túl okos pénzt fogadni el a politikai elittől.

A G4Media.ro információi szerint  még 60 millió lejjel lógnak a sajtónak, és megvan rá az esély, hogy ezt már nem fogja kifizetni a Cîțu-kormány, mely időközben az UNICEF-fel és egyéb partnerszervezetekkel közösen indított semmilyen költséggel nem járó, az oltást népszerűsítő kampányt.

Hirdetés