A kés is előkerült a szír migránsok és az afgán embercsempész közötti nézeteltérésben, a román határőrök hívtak mentőt

Véres jelenetek zajlottak a szerb-román határon keddre virradóra.

Hirdetés

Kisebb szír-afgán összecsapás zajlott keddre virradóra – de nem a Közel-Keleten, hanem a Bánságban, Nagyszentmiklós közelében, a szerb-román határövezetben. Az incidensben négy szíriai migráns megsérült.

A román határrendészet beszámolója szerint keddre virradóra egy afgán embercsempész vezetésével négy szíriai illegális bevándorló tartott Szerbia irányából a román határ felé, hogy a zöldhatáron átszökve jussanak be az ország területére.

Néhány száz méterre a határtól azonban megtorpantak, mivel szóváltás alakult ki a szírek és az embercsempész között.

A felek az embercsempésznek járó pénzösszeg miatt keveredtek konfliktusba,

az afgán férfi ugyanis minden bizonnyal nagyobb honoráriumot kért a szolgáltatásaiért, mint amennyit a szírek hajlandóak lettek volna fizetni.

Mivel utóbbiak hajthatatlanok maradtak, az embercsempész durvább eszközökhöz folyamodott: kést rántott, és rátámadt a szírekre.

Egyiküket a nyakán sebesítette meg súlyosan, három társát pedig a kezükön és a lábukon.

A szírek ezek után inkább menekülőre fogták a dolgot, és Románia irányába kezdtek futni.

Pechükre – vagy szerencséjükre – a térségben éppen jelen voltak a nagyszentmiklósi határrendészek is, mivel az éjszaka folyamán több migránscsoport is próbálkozott a zöldhatáron történő átszökéssel.

A késsel hadonászó embercsempész elől menekülő szírek így egyenesen belefutottak a járőröző határrendészekbe,

Hirdetés

akik a három, enyhébb sérüléseket szenvedő férfit azonnal őrizetbe is vették, a nyakán megsebesített honfitársukhoz pedig mentőt hívtak a mező közepébe.

A férfit a temesvári városi kórház sürgősségi osztályára szállították, ahol ellátták a sebét, állapota jelenleg stabil.

A másik három határsértő a helyszínen kapott orvosi ellátást, majd a nagyszentmiklósi határrendészet székhelyére vitték őket kihallgatásra. Esetükben két lehetőség áll fenn: vagy visszatoloncolják őket Szerbiába az erre vonatkozó román-szerb kétoldalú megállapodás alapján, vagy, ha menekültsátusért folyamodnak, a bevándorlásügyi hatóságok gondjaira bízzák őket.

A határrendészet szerint kemény nyomás nehezedik a szerb-román határszakaszra: csak idén 40 000 migránst sikerült még azelőtt a zöldhatáron megállítani, hogy átért volna a román oldalra. Ugyanakkor hatezer határsértőt már a román oldalon vettek őrizetbe.

Mint ismeretes, a Szerbia irányából érkező ázsiai migránsok számára nem Románia a végső úti cél: mivel EU-tagállam, vagy itt folyamodnak menekültstátusért, hogy aztán egy menekültközpontból megpróbáljanak Magyarországra, onnan pedig Nyugat-Európába szökni, vagy a román oldalra érve embercsempészek segítségével máris megindulnak a magyar határ felé.

Hirdetés