Gazprom-kémügy Romániában: a hadseregről és a politikusokról is gyűjtöttek adatokat

Olyan információkat is kiadhattak a NIS Petrol romániai alkalmazottai, amelyeknek még a romániai hatóságok sincsenek a birtokában.

Hirdetés

Az altalajkincsekkel kapcsolatos információkra vonatkozó törvény megsértésével gyanúsítják az orosz Gazprom energetikai cég szerb leányvállalata, a NIS Petrol azon romániai alkalmazottait, akiknél hétfőn tartottak házkutatást a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei – derült ki az ügyhöz közel álló forrásokból.

Mint megírtuk, az ügyészek a NIS Petrol bukaresti és temesvári telephelye mellett az alkalmazottak otthonában is házkutatást tartottak, ennek nyomán nyolc alkalmazottat – köztük román állampolgárságút is – kémkedéssel gyanúsítottak meg.

Négyüket őrizetbe is vették, de később elengedték őket.

Az ügyészség szerint szolgálati titkokat és bizalmas adatokat juttattak illetéktelen kezekbe.

Ezt az altalajkincsekre vonatkozó törvény megsértésével valósították meg.

Abban ugyanis az szerepel, hogy minden, a romániai altalajban található ásványkinccsel kapcsolatos információt először az illetékes román hatóságokkal kell közölni, csak ezt követően oszthatók meg külföldi szereplőkkel.

A konkrét ügy a Temes megyei Zsombolya környékén található 24 négyzetkilométeres lelőhelyen 2013-ban végzett kutatásokra vonatkozik.

Hirdetés

A gyanú szerint a NIS Petrol alkalmazottai először a cég szerbiai központjához juttatták el az erre vonatkozó információkat ahelyett, hogy a bukaresti hatóságokat értesítették volna –

márpedig a DIICOT szerint ez kémkedésnek minősül.

Sőt a konkrét adatokat még mindig nem adták át a román illetékeseknek: az Országos Ásványkincs-ügynökség (ANRM) egyik képviselője szerint a román államnak még mindig nincsenek pontos információi arról, pontosan mekkora kőolaj- és földgázkészlet rejtőzik a Gazprom leányvállalata által feltárt lelőhelyen, mivel a konkrét adatokat még mindig nem továbbították.

A házkutatások során egyébként az ügyészek a romániai energetikai rendszerre vonatkozó iratokat is találtak, de olyan dokumentumokat is, amelyekben román állami tisztségviselőket jellemeztek, sőt olyanokat is, amelyek azt ecsetelték, milyen jellegű üzemanyagot használnak a román hadsereg egyes járművei.

 

Hirdetés