A jelenléti oktatás látványos csődje után a szülők ismét kérhetnek fizetett gyerekfelügyeleti szabadságot

Az iskolakezdés előtt szépen bejelentették, hogy az iskolák nyitva lesznek, de a járvány újbóli berobbanásával ez egyre több helyen már most nem lehetséges.

Hirdetés

Florin Cîțu miniszterelnök bejelentette, hogy az új tanévben is érvényes lesz az előzőben bevezetett vészhelyzeti intézkedés, amely lehetőséget ad az online oktatásra kényszerülő gyerekek egyik szülőjének az otthonmaradásra. A maximum 12 éves, illetve a fogyatékkal élők esetében maximum 26 éves gyerek egyik szülője a fizetése 75%-át kapja így meg a „kényszerszabadsága” alatt, függetlenül attól, hogy állami vagy magánszektorban dolgozik. Természetesen ezt a lehetőséget csak azok igényelhetik, akik nem tudják otthonról, az internet segítségével elvégezni a munkájukat.

Ez a fejlemény máris sokakat érdekel, mert sokakat érint: már most több mint 17 ezer olyan kisdiák van, akik ideiglenesen otthonról tanulnak, mert fertőzöttet találtak az osztályukban. Emellett már 13 olyan település is van az országban, ahol a fertőzöttségi ráta nagyobb, mint 6 ezrelék, ami fölött automatikusan bezárják a sulit. Ez persze nagy fejtörést okoz a szülőknek, így nagyon is időszerű az intézkedés újbóli bevezetése.

És sajnos az oltási arányt, valamint a rohamosan növekvő járványszámokat elnézve, a mostani helyzet még csak a kezdet. Ha így haladunk, nem is olyan sok idő múlva az ország legtöbb iskolája kénytelen lesz bezárni.

Hirdetés