A járvány mintha megtorpant volna, viszont a napi halálesetek száma sajnos megugrott

Többek közt ezért is érdemes betartani azt a pár elemi szabályt. Életet menthetnek.

Hirdetés

Bárminemű félreértés elkerülése végett: a vírus nem ment el vakációzni. Továbbra is itt van, fertőz és adott esetben sajnos öl is. A járványügyi szakértők szerint az történik, ami minden járvány sajátja (főleg, ha sikerül érvényt szerezni a védekezést célzó intézkedéseknek): a koronavírus-járvány szemmel láthatólag stagnál, ami azt jelenti, hogy a napi fertőzésszámok Románia esetében 1000 és 1300 között mozognak. És ez a virális plató a következő hetekben így is marad.

A keddi hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1232 új fertőzéses esetet azonosítottak. Ők azok a betegek, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Rajtuk kívül 712 olyan esetről érkezett jelentés, ahol az újratesztelés ismét kimutatta a koronavírus-fertőzést.

A napi fertőzésszám növekedése érthető, hiszen míg egy nappal korábban csak 8045 tesztet végeztek (vasárnap volt) és ezek alapján a hétfői adatok 823 új esetről számoltak be. Az elmúlt 24 órában 20 581 tesztet végeztek. Az újrateszteléseket nem számolva ez azt jelenti, hogy az aktív betegek aránya visszaesett az átlagos értékre, nevezetesen 5,99%-ra.

A témában nyilatkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy a járvány jelenlegi szakaszában sajnos várható, hogy tovább növekszik az intenzív osztályokon kezelt súlyos betegek, illetve – ami a legszomorúbb – a halálesetek száma.

Hirdetés

A keddi adatok fényében ez a feltevés igazolódni látszik. Az egy nappal korábbi adathoz képest (419) kedden 436 beteget kezelnek a hazai intenzív osztályokon.

A koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek számának alakulása a leglehangolóbb. Az egy nappal korábbi 19 halálesethez képest kedden összesen 48 elhalálozásról (31 férfi és 17 nő) érkezett jelentés. Na és akkor ezen érdemes elgondolkodni. Mert lehet, hogy egyetlen olyan rokonunk, ismerősünk sincs, aki átesett a járványon, vagy (ne adj’ Isten) elhunyt. De ez nem jelenti azt, hogy nem arat a halál, ha olyanok a körülmények. Tisztelettel kérünk tehát mindenkit, ne veszítse el a türelmét, tartsa be az alapvető járványügyi szabályokat.

Hirdetés