A járvány miatt a gazdagabb országok helyett a közeli Bulgáriára fanyalodtak a román tolvajok

És egész jól keresnek.

Hirdetés

Igencsak alkalmazkodóképesnek bizonyultak a román bűnözők: miután a koronavírus-járvány miatt sokuknak el kellett hagyniuk a távolabbi, de gazdagabb európai országokat, ahol áldásos és gyümölcsöző tevékenységüket kifejtették, a jelek szerint beérik a közelebbi, talán kicsivel soványabb bevétellel is. Ami egyébként nem is annyira sovány.

A bolgár sajtó beszámolói szerint a pandémia beálltával megjelentek az országban a romániai zsebtolvajok, akik korábban jórészt Görögországban garázdálkodtak, de a járvány miatt fel kellett adniuk eddigi „munkahelyüket”.

Először még a járvány kezdetén jelentek meg, de akkor csak rövidebb időre.

A tavalyi év végén azonban ismét felbukkantak, és azóta folyamatosan tevékenykednek.

Egyik kedvenc célpontjuk a bolgár főváros, Szófia tömegközlekedési hálózata, az elmúlt hónapokban több tucatnyi utast raboltak ki a buszokon.

A bolgár hatóságok igyekeznek résen lenni, sikerült is elkapniuk egy Craiovából Szófiába költözött, két nőből és négy férfiból álló társaságot, amelynek tagjai jókora összegektől szabadították meg az utasokat.

Mint kiderült, egy internetes ingatlanközvetítő platformon keresztül lakást is béreltek a bolgár fővárosban, ott tárolták a lopott javakat.

Hirdetés

A román bűnözők másik kedvenc foglalatossága, hogy a forgalmasabb csomópontokban süketnémának tettetve magukat kéregetnek.

Emellett bolti lopásokkal is foglalatoskodnak, a drága lopott holmin pedig Romániában adnak túl.

A bolgár hatóságok szerint egy ügyes zsebtolvaj napi 500 levát – azaz nagyjából 250 eurót – is megkereshet.

Ilyen körülmények között nem csoda, ha a román bűnözők számára a „szegény déli szomszéd” is az ígéret földjének tűnik.

Hirdetés