A hónap végéig meg is érkezik az első szállítmány a gyerekoltásokból

Így már az 5–11 éveseket is immunizálhatják a koronavírus ellen. Közben azt is fontolgatják, hogy a 3. oltásra ne kelljen 6 hónapot várni.

Hirdetés

Január 21–25. között érkezik meg az első szállítmány a Pfizer-BioNTech gyerekeknek gyártott oltásából Romániába. Ez konkrétan 114 ezer adag oltást jelent, amelyet az 5–11 évesek immunizálására lehet fordítani.

Hogy mikor kezdődik az említett korosztály tényleges oltása, azt még nem jelentették be hivatalosan, de valószínűleg január végén, február elején jöhet a menet. Az oltásokat a Pfizer oltóanyagot használó oltópontok és háziorvosok között osztják szét, a két dózis között pedig 21 napnak kell eltelnie.

Az illetékesek egyébként fontolóra vették, és a következő napokban meg is tárgyalják annak lehetőségét, hogy a 3. dózist a másodiktól számított eddigi 6 hónap helyett hamarabb is kérni lehessen, ahogy ez már országokban már előfordul. Ez persze egyelőre csak az ötletelés szintjén van, de ha a sajtónak is megemlítették, az azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel lesz belőle valami. A várakozási időt valószínűleg 4 hónapra csökkentik majd.

Az általános oltáskedv ugyanakkor továbbra is a bányabéka segge alatt van: az elmúlt 24 órában 25 392-en oltakoztak, közülük pedig mindössze 6440-en kérték az első dózist. Az általános oltásszkepszisről sokat elmond, hogy még mindig van olyan település az országban – a Ialomița megyei Bărbulești – ahol az 1 százalékot sem éri el az átoltottság.

Hirdetés

A miniszter azt javasolja, vegyenek a szülők tesztet a gyereküknek

Ha már megelőzésnél tartunk, volt róla szó, hogy az állam már a nyálteszteket sem képes biztosítani az iskoláknak, mert volt némi gubanc a közbeszerzési eljárás során, Kínában meg jön a holdújév, ami szintén bekavar. A Székelyhon szerint Kovászna megyében például január 4-ikén tesztelték utoljára a diákokat, azóta nincs mivel. Az oktatási miniszter hétfőn nem átallotta arra kérni a szülőket, hogy aki teheti, az vegye meg saját maga a gyerekei tesztjét, mert az állam láthatóan nem képes erre. Egyúttal elnézést kért az állam nevében a gikszerért, de ezzel nem sokra megyünk.

Hirdetés