A hőmérőzés kötelező, de az illetékes szakhatóságoknak fogalmuk sincs, mennyire pontosak a lázmérők

Annyira mondjuk nem csodálkozunk rajta.

Hirdetés

Lassan már az újabb harminc napos veszélyhelyzetből is magunk mögött tudhatunk egy hetet, de a jelek szerint hiába kötelező már május közepe óta minden bevásárlóközpont, piac vagy közintézmény bejáratánál érintésmentes lázmérővel megmérni az emberek testhőmérsékletét, igazából senki sem tudja, hogy az eszközök mennyire megbízhatóak.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt csak azok léphetnek be zárt nyilvános terekbe, akiknek a testhőmérséklete nem haladja meg a 37,3 fokot.

Ez szépen megdobta a távlázmérők piacát, ami a gyártóknak és a kereskedőknek jó. Csak éppen azt nem tudni, hogy nekünk, akiket rendszeresen főbe – vagy az összeesküvés-elméletek terjedésének elkerülése végett újabban csuklón vagy kézfejen – „lőnek” a lázmérővel, ugyanolyan jó-e.

Az Economica.net megkereste az összes illetékes szakhatóságot, hogy megtudja, mennyire megbízhatók a lázmérők.

Nos, ez nem derült ki, az azonban igen, hogy a romániai intézmények nem igazán azok.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) azt mondta: a Gógyszerek és Orvosi Eszközök Országos Ügynöksége (ANMDMR) által hitelesített lázmérők biztosan megbízhatóak.

Ami jól is hangzik, de a gyógyszerügynökség erre azt válaszolta: ők ilyesmivel nem foglalkoznak, de minden olyan eszköz jó, amely megfelel a vonatkozó EU-s előírásoknak, vagyis szerepel rajta a CE-jelzés, és eleget tesz a román metrológiai intézet előírásainak.

Hirdetés

A metrológiai intézet viszont azt közölte: a lázmérőket nem kell törvényesen bevizsgáltatni, azokért az importőrök és a felhasználók viselik a felelősséget.

Ezek kérésére amúgy bevizsgálják a lázmérőket, de ha nem kérik, akkor nem.

Vagyis miközben minden hatóság a többiekre mutogat, marad az az állapot, hogy az unott arcú, pocakosodó biztiember a bevásárlóközpont bejáratánál leméri a testhőmérsékletünket, majd azzal a mozdulattal tovább is tessékel.

Miközben senki sem tudja, mennyire megbízhatóak a mérések eredményei.

Hirdetés