A hazai fiatalok és szépek csupán egynegyede vette a fáradságot, hogy elmenjen szavazni

Talán beleragadtak a közösségi hálókba. Tisztelet a kivételnek, persze.

Hirdetés

A Központi Választási Iroda állandó listáin összesen 4 662 066 fiatal (18 és 34 év közötti) szavazópolgár szerepel. Ők azok, akik hőben-fagyban készek kivonulni az utcára, ugrálva kiabálni, hogy le (vagy épp fel) bármivel, ami a vonulás tárgyát képezi, de ők azok is, akik a közösségi oldalakon olyan remekül megmondják a tutit bármiről, nagyokat tudnak hisztizni valamely rendkívüli horderejű gondolat mellett (ellen) és bizony, ők azok, akik bármely vélt vagy valós ügyben azonnal képesek azonnal autodafét rikoltani, nyilván szintén a közösségi oldalakon. Tisztelet a kivételnek, persze.

Nos, a tettre kész 4 662 066 fiatal és szép választópolgár közül 1 183 680 tette le a voksát valakikre a vasárnapi parlamenti választáson. Ez gyakorlatilag 25,39 %-ot jelent. Vagyis a teljes létszám egynegyedét.

Ami nem túl sok, tekintettel például arra, hogy az elmúlt négy évben ötször volt valamilyen szavazás, és mindannyiszor több fiatal szavazópolgár járult az urnák elé. Ez még akkor is gyászos eredmény, ha tudjuk, hogy a parlamenti választások általában nem nagyon érdeklik a fiatalokat (hát ja, ott a Facebook): konkrétan, a 2016-os parlamenti választásokon is több fiatal méltóztatott elmenni szavazni (1,8 millióan, amelyből mostanra elolvadt 620 000).

Ami a nemek szerinti eloszlást illeti: sajnáljuk, ifjú hölgyek, de önök vettek részt kevesebben ezen a választáson (24,79 %). Igaz, a fiatalurak sem erőltették meg magukat túlságosan (25,96 %).

Hirdetés

Ami a megyéket illeti, a legtöbb fiatal szavazó a fővárosban és az egyetemi központokban sétált el a szavazókörzetig, amint az várható volt. Az élboly: Bukarest, Iași megye, Kolozs megye, Temes megye, Bihar megye. A sereghajtók: Krassó-Szörény megye, Brăila megye, Ialomița megye, Kovászna megye és Tulcea megye.

Most erre mit is mondjunk: ha a fiatalok és szépek a valóságban is szeretnének valamit változtatni a kis hazában, akkor esetleg véleménykedés, hiszti, tünti és audodafé helyett menjenek el szavazni. A lelkiösmeretük szerint, persze.

Hirdetés