A Google keresőjéből kiderül, mi érdekelte igazán Romániát az elmúlt évtizedben

Történhetett bármi, a romániai lakosság érdeklődését leginkább a fogyókúratippek, a receptek és az aktuális televíziós sorozatokról szóló cikkek kötötték le.

Hirdetés

Amikor otthonunk magányában mindenféle baromságokra rákeresünk az interneten, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy minden egyes keresést rögzít a Google, és az egyes országok területén a leggyakrabban keresett kulcsszavak izgalmas képest festenek az ott élők érdeklődési köréről, lelki alkatáról, hétköznapjairól, stb. A keresési előzményekből egyéni szinten is visszakövethető, hogy melyek voltak a bennünket foglalkoztató legfontosabb témák egy-egy nap során, de sokkal izgalmasabb azt megnézni, hogy egy adott területen élő közösséget milyen érdeklődési körök formálják egy egésszé, és az egyéni keresések az évek, sőt évtizedek múlásával hogyan válnak sajátos történelemmé”.

Általában az év vége alkalmas időszak arra, hogy visszanézzünk a közelmúltra a kulcsszavak révén, a Hotnews viszont ezúttal az elmúlt évtizedre tekintett rá, hogy felvázolja, valójában mi foglalkoztatta a romániai lakosságot ez idő alatt. Ezek a listák nagyon értékesek, a reklámszakemberek például könnyen megállapítják belőlük, hogy mit és hogyan lehet eladni a lakosság körében, a társadalomtudósok pedig a politika számára vonnak le fontos következtetéseket ezek felhasználásával. Nem csoda tehát, hogy a Google Trends csak egy szeletét mutatja meg annak, ami az embereket érdekli, de legalább csoportosítja a nagy témaköröket.

2011-ben Romániában még messze nem volt annyira elterjedt az internet, mint napjainkban, de akik neteztek, elég sokat olvastak az X-faktorról, illetve a Got Talent tehetségkutató román változatáról, sokat játszottak az Angry Birds nevű játékkal, és ha nyaralásról volt szó, a bolgár tengerpart, Saint Tropez és Albena érdekelte őket. Az indiai szappanoperák mellett Amy Winehousetól Nicolae Guțáig elég széles volt az érdeklődési kör.

2012-ben az egyik leggyakoribb keresés az érettségi eredményekre vonatkozott. Ha emlékeznek még, ekkoriban szigorítottak az érettségin, és kamerákat helyeztek el a vizsgatermekben, aminek a hatására 69%-ról 45%-ra, majd 2012-ben 44%-ra zuhant az átmenési arány. Adrian Năstase ekkor próbált meg „öngyilkos” lenni, így Whitney Houston után dobogós lett a keresésekben. Mi a szerelem? – erre a kérdésre is meglepően sokan kerestek rá, örök slágertéma azóta is. Ahogyan a húsgombócleves, a kekszszalámi, a pacalleves és a túrófánk receptje is.

2013-tól vált általános jelenséggé idehaza is a Fekete Péntek, azaz a Black Friday. A halott világsztárok ebben az évben is nagy népszerűségre tettek szert, Paul Walker, Sergiu Nicolaescu és Ramona Fabian a dobogós helyezettek. Események terén meglepő módon a George Enescu fesztivál vitte a prímet (mintha lett volna valami botrány). A furcsa kérdések terén a „Hogyan fogyjak le?” volt az abszolút nyerő.

2014 elég őrült év volt: meghalt Robin Williams, a szakállas nő, Conchita Wurst megnyerte az euróvíziós dalfesztivált, Simona Halep bejutott a Roland Garros döntőjébe, és Klaus Iohannis először nyerte meg az államfőválasztást. A román diaszpóra ekkor lázadt fel először, amiért lábbal tapossák a szavazáshoz való jogát – akkor még nem tudhatták, hogy közel hat évet kell majd várniuk, hogy tényleg változzon valami ezen a téren. A túlélési technikák igencsak foglalkoztatták a lakosságot, sokan néztek Bear Gryllst, de népszerű volt még A nimfomániás című Lars von Trier-film is.

Emlékeznek még 2015-re? Az „év eseménye” volt, hogy egy tinédzserlány, Izabella születésnapi partit rendezett, melyre 57 ezer ember jelentkezett be a Facebookon. Divatba jöttek a török sorozatok, és az emberek a Pixwords nevű játékra kaptak rá. Színre lépett Dacian Cioloș és hirtelen élre tört a „Mi az a technokrata kormány?” kérdés a keresésekben. Tragédiákból nem volt hiány: ekkor történt a Charlie Hebdo elleni támadás, Gabriel Oprea miatt meghalt egy rendőr, és leégett a Colectiv.

Hirdetés

2016 a pokémonozás és labdarúgó-Európa-bajnokság éve volt, ugyanakkor színre lépett Donald Trump, aki a románok érdeklődését is felkeltette. Ráadásul a Brexit is alaposan felkavarta az állóvizet. Biztosan van rá észszerű magyarázat, de az egyik legnépszerűbb recept a francia „Coq au vin”, azaz a borban főzött kakas volt, amire a románok „cocovan”-ként kerestek rá. Ha már az ételeknél tartunk, napjainkig nagyjából ugyanazok a receptek vezetik a toplistákat: a pufók amerikai palacsinta, a humusz, a Tiramisu, a sajttorta és a guacamole.

2017-ben a hagyományos román konyha kedvelői is nyomot hagytak a keresésekben, ők nemes egyszerűséggel „nagymama receptjét” keresték. Nem csoda, hogy a csodadiéták iránti érdeklődés ismét előtérbe került. Ez az év még arról emlékezetes, hogy elterjedt slime-őrület, ami teljesen magával ragadott egy egész generációt.

2018-ban anyagiasabb kérdések foglalkoztatták a románokat, például a Bitcoin és az online pénzkeresési lehetőségek. Az egyik legkeresettebb szó, kapaszkodjanak meg, az „imunoglobulina” volt.

Az idei esztendőhöz érkezve, a keresésekből kiderül, hogy a lakosság továbbra sem fogyott le, ezért ugyanolyan érdeklődést mutat a csodadiéták iránt, mint az előző években. Gaudeamus igitur ballagási himnusz is megmaradt az egyik legkeresettebb dalszövegnek. Idén még az eMAG, a Black Friday, Răzvan Ciobanu, az európai parlamenti választások és a román-svéd meccs kötötte le a románok figyelmét. Időközben Liviu Dragnea börtönbe került, de ez sem múlta felül a halott sztárok iránti érdeklődést. Van, ami tényleg nem változik.

Hirdetés