A foci, a pénz és a koronavírus

Kilencvenhat napos szünet után folytatódik szombaton a román focibajnokság. Már pénteken kellett volna, de a koronavírus megint közbeszólt.

Hirdetés

Nézők nélkül, rendkívül (és sokak szerint túlságosan is) szigorú egészségügyi feltételek mellett, de másfél hónap alatt lezavarják a Liga 1 rájátszásából hátralevő fordulókat, mert a csapatok többségének létszükséglet a televíziós jogdíjakból származó bevétel. Márpedig a tévék csak azokért a meccsekért fizetnek, amelyeket közvetítenek is, és hát a koronavírus megjelenésekor a szezon bő egynegyede még hátra volt.

Hetvenkét meccset kell lejátszaniuk a többi bevételüktől amúgy is megfosztott csapatoknak,

és ahogy Hadnagy Attila, a Sepsi OSK sportigazgatója becsülettel be is vallotta: tényleg csak a pénzért, hiszen nézők nélkül amúgy sok értelme nincs a focinak.

És bár a járvány három hónapját sikerült koronavírus-eset nélkül kibekkelnie a román focinak, Murphy törvényeinek szellemében éppen közvetlenül az újrakezdés előtt derült ki, hogy a Dinamo szertárosa, a FC Botoșani orvosa és egyik ifijátékosa is megfertőződött. A két csapat hétvégi meccseit – a Chindia Târgoviște, illetve az Universitatea Craiova ellen – máris törölte a Profi Liga, a játékosokra alighanem újabb kéthetes karantén vár – azaz a Dinamo négy és a Botoșani két találkozójának kell majd új időpontot találni az amúgy is rettenetesen összezsúfolt programban.

A Román labdarúgó-szövetség (FRF) pedig a jelek szerint egy

újabb pénzszerzési lehetőséget lát a fertőzött stábtagokban,

mert olyan szankciótervezetet javasolt a bajnokságot lebonyolító Profi Ligának, amely akár félmillió lejre is büntetheti azokat a klubokat, amelynek alkalmazottjainál felbukkan a koronavírus.

A FRF ugyanakkor augusztus elején le akarja zárni a 2019–2020-as szezont, hiszen a következőt is el kellene kezdeni valamikor a nyár vége felé.

Vakációra aligha számíthatnak karácsony előtt a játékosok,

Hirdetés

a heti két meccses ritmus immár nem csak a nemzetközi kupákban szereplő topcsapatokra vár. Ezért is lesz döntő tényező az erőnlét és a keretek mélysége – abban pedig szinte mindenki egyetért, hogy ezen a két területen a címvédő és listavezető CFR magasan a legjobb. Főleg, hogy a hosszú szünet után is sokáig csak korlátozott létszámú edzéseket tarthattak a csapatok, az alig kéthetes „klasszikus” felkészülés után kimagasló forma senkitől se várható.

A kolozsváriak négypontos előnnyel várják az utolsó nyolc fordulót, vasárnap este pedig egyből vívnak egy rangadót a FCSB-vel – amelynél Gigi Becali a kényszerszünet alatt sem állt le a szájkaratéval, de közben arra is volt ideje, hogy kirúgja a teljes fizetésükhöz ragaszkodó vagy a szezon végén távozni akaró játékosait: Planicsot, Gnoherét és Bălgrădeant. Utóbbi bűne éppen az volt, hogy a következő idényre már elszerződött a CFR-hez.

Más csapatok, mint a szintén bajnoki címről álmodó Craiova, a Medgyesi Gaz Metan vagy a régi dicsősége ellenére idén is a kiesés ellen küzdő Dinamo, edzőváltásra használta fel a tétlenség hónapjait. A sportminisztérium, a fociszövetség és a liga pedig igyekezett minél minimalistább feltételeket teremteni a meccsekhez,

nemcsak a nézőket zárva ki, de a sajtó jelenlétét is tíz újságíróra és öt fotósra korlátozva meccsenként.

Azt pedig nagyon kíváncsian várjuk, hogyan állják meg a játékosok, hogy ne ölelkezzenek és pacsizzanak a gólok után, ne köpjenek a pályán vagy másfél méteres távolságot tartsanak a játékvezetőkkel szemben még a leghevesebb reklamálás közben is.

Hirdetés