A fényfüzér és a girland az amatőröknek való: az igazi menők kolbásszal és szalonnával díszítik fel karácsonyra az erkélyüket

Eredetiségből jeles.

Hirdetés

Miközben így karácsony előtt nagyon sokunkat már annyira hatalmába keríti a Nyugatról begyűrűzött konzumidiotizmus, hogy még a hagyományosnak számító karácsonyi fogások hozzávalóit is a plázákból szerezzük be, vannak Romániában még olyan szigetek, amelyek ellenállnak a civilizáció uniformizáló nyomásának, és a végsőkig kitartanak.

A dél-romániai Gorj megyében található Rovinari városában például egy helybeli polgár a jelek szerint még ma is áldoz a disznóölés nemes hagyományának, a tor során elkészített, füstölt finomságokat pedig a saját otthonában raktározza.

Ettől még az sem tántorítja el, hogy egy hamisítatlanul egyenszürke, Ceaușescu idejéből származó panelházban él.

A füstölt kolbászt, a szalonnát és egyéb ízletes falatokat így nem a spájzban – ha egyáltalán van ilyen a lakásban –, hanem az erkélyen, az egyébként ruhaszárítás céljára kifeszített drótokon szárítja.

A városban a jelek szerint nem számít túlságosan kirívónak az eset, Robert Filip polgármester legalábbis azt mondja: ő ugyan semmi kivetni valót nem lát a sajátos karácsonyi dekorációban.

Hirdetés

Az ugyanis annak a jele, hogy az illető jó gazda, hiszen van neki mit a ruhaszárítóra aggatnia.

És egyébként is, a sajt erkélyéről van szó, azt akaszt ki, amit akar, nem sért vele törvényt.

Mit is mondhatnánk: hibátlan érvelés.

Hirdetés