A felelős járványkormány nehézfiúi elkezdték a nép felkészítését: nem lesz vége a vészhelyzetnek, sőt!

A politikusok rejtelmesen szólnak, a nem politikusok nagyon közvetlenül, bele a közepébe.

Hirdetés

A koronajárvány okán Romániában bevezetett vészhelyzet augusztus 16-án, vasárnap véget ér, menetrend szerint. Nyilván eljött az ideje, hogy a felelős válságkormány valamit mondjon (mi több, tegyen) az ügyben. Persze, nemigen lehet eltekinteni attól, hogy a járványszámok eléggé megmakacsolták magukat az utóbbi időben: nem és nem akarnak csökkenni.

Az első üzenetet Ludovic Orbán miniszterelnök küldte a szélrózsa minden irányába, még hétfőn. Szokás szerint, rejtelmesen. Hogy minden a járványhelyzettől függ, ha nem javul a helyzet, nagyon is elképzelhető, sőt, nagyon valószínű, hogy meghosszabbodik a vészhelyzet.

Imádjuk az ilyen jóslatszerű, felhőbe burkolózó üzeneteket. Szerencsére kedden aztán Nelu Tătaru egészségügyi miniszter is megszólalt, a maga világos és közvetlen módján. És lényegében azt mondta, hogy egészségügyi miniszterként javasolja (tehát nem az a véleménye, hogy…) a vészhelyzet meghosszabbítását. Mégpedig 30 nappal. Persze, hozzátette, nem az ő kezében van a döntés, hanem a felelős járványkormányé, Ludovic Orbannal az élen.

Az egészségügyi miniszter arról is szólt, hogy Romániában az 1200-as szám (napi új esetek) a bűvös határ, ezt nem kellene meghaladni, mert akkor valóban kordában lehet tartani a járványt.

Na de ez csak akkor működik, ha az illetékesek is, mi, polgárok is betartjuk a szabályokat. Rajta hát! Addig pedig közeleg az újabb vészhelyzet.

Hirdetés