Illusztráció / Pixabay

A delta variáns is jelen van még, de nyolcból hét súlyos eset az omikron számlájára írható

A romániai kórházak intenzív osztályain fekvő betegek mintáin végeztek genomszekvenálást, hogy megállapítsák, hol tartunk most.

Hirdetés

Egy múlt hét végén véglegesített kutatás előzetes eredményei alapján úgy tűnik, a romániai kórházak intenzív osztályain fekvő betegek jelentős többsége az omikronnal, és nem a deltával fertőződött meg. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szombaton ismertetett pár lényegre törő adatot, miután a Matei Balş Járványkutató Intézet 350 mintán végzett genomszekvenálást. Kiderült: a súlyos esetek már csak a 12,5 százalékát okozza a delta vírusvariáns, a többi az omikron számlájára írható. Ez azt jelenti, hogy hétből nyolc intenzív osztályon fekvő páciens omikron-fertőzött.

Rafila a besztercei megyei kórház új osztályának felavatásán arról is beszélt, hogy remélhetőleg hamarosan visszatérhetünk a normális életünkhöz, a veszélyhelyzet feloldásával megszűnnek a korlátozó intézkedések, legfeljebb a beltéri maszkviselés marad ajánlott (nem kötelező). Konkrét időpontok a korlátozások feloldására még nincsenek meghatározva.

Az mindenesetre biztató, hogy negyedik napja csökken az esetszám, szombaton 18 751 új esetet vettek nyilvántartásba, közel 73 ezer teszt elvégzése alapján. 157 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, a legfiatalabb áldozat a harmincas éveiben járt. 132 oltatlan és 25 oltott vesztette életét. A kórházakban jelenleg 10 278 fertőzöttet ápolnak, ez a szám 24 óra alatt 522-vel csökkent. Az intenzív osztályokon 1169 pácienst ápolnak, ebből 1011 oltatlan.

A megyei adatok ezen a térképen tekinthetők meg:

Hirdetés