A 2026-ra tervezett autópálya-kánaán legfeljebb 270 új kilométert jelenthet

Előfordulhat, Románia arra kényszerül, hogy visszafizesse a helyreállítási terven keresztül autópályára felvett összegeket – figyelmeztetnek a civilek.

Hirdetés

Románia a Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervében (PNRR) összesen 438 km hosszú autópálya építésére vállalkozott, de reálisan nézve mindössze 188 kilométernyi készülhet el a 2026-os határidőre – hívta fel a figyelmet az Infrastruktúráért Egyesület, mely naprakész információkkal rendelkezik a romániai közúti infrastruktúráról. Optimista becsléssel még 82 kilométer befejezésére van esély, 96 km a határon billeg.

A civil egyesület által előrevetített legrosszabb forgatókönyv szerint még az is megtörténhet, hogy Romániának vissza kell majd térítenie a PNRR-vel megszerzett EU-s pénzek egy részét.

Az autópálya-építés olyan stratégiai fontosságú célja Romániának, hogy külön alkudozás tárgyát képezte, milyen mértékben szakíthatnak ki a helyreállítási alapból erre a célra. Ehhez képest a gyakorlatban az alapvető tervezési és megvalósítási kérdésekben sem sikerül haladni. Egyetlen aktuális példát említsünk: a Szászsebes és Torda közötti autópálya telekkisajátításainak elszenvedői nyolc év után sincsenek kifizetve. Az útvállalat a helyi hatóságokat hibáztatja a kialakult helyzetért, mert nem parcellázták ki időben a területeket, miközben kormány ígéretet tett a több mint kétszáz telektulajdonos kifizetésre.

Hirdetés