Románia nem olvas? A mioritikus vezérek dögunalmas reklámmal és szardobálással reagálnak!

Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Hirdetés

A szakértők minden évben megmondják: nem olvasnak az emberek Romániában. Meg: a románok az utolsók Európában, ami az olvasást illeti. Fájó dolog ez, valóban. Mármint utolsónak lenni. Meg nem olvasni. Hiszen olvasni öröm. Nem? Meg béke. Meg nyugalom. Meg csend. Meg ilyesmi.

De nézzük csak, hogy reagáltak a román nép derék vezérei a helyzetre. Kezdjük az államelnök úrral. Valamiért eszébe jutott neki a minap, hogy ez az európai utolsó hely ciki. Nosza, csináljunk egy jó kis olvasási kampányt. Ha már amúgy is belejöttünk a (választási) kampányolásba. Lássuk, miért is juthatott eszébe. Hopp, nicsak, hiszen 2019 a Könyv Éve Romániában! Törvény is van róla, benne van a Hivatalos Közlönyben. Hopp, nicsak, egy másik hivatalos program is van 2019-ben, épp az elnök úr hivatala kezdeményezte: Románia olvas! (Nem olvas, bakker!) Hopp, nicsak, a vadiúj kampány ötlete érdekes módon pont fix attól a kiadótól érkezett, ahol Klaus Iohannis úr két könyve is megjelent. Micsoda véletlen! Végül hopp, nicsak, a kampányvideóban épp az említett kiadó egyik könyvéből olvas fel azz ország Első Olvasója! Na ja, ilyen a biznisz. Tessék nézni:

Édes Isten! A fenti kampányvideó címe ez lehetne: Hogyan riasszunk el mindenkit az olvasástól? Hát ember, izé, elnök úr, hogy a nyavalyába akar valamit ilyen rohadtul unalmasan eladni? (Saját magát is, naná!) Igazán találó Petre Barbu vonatkozó publicisztikájának egyik mondata: „Az olvasó Iohannis teljesítménye olyan, mint a politikus Iohannisé: egy/ember/elnök/olvasó, akinek karó van a seggében.”

Na de következzen az ellenzékbe hajított PSD, Brünhilda, vagyis a kirúgott miniszterelnök asszony, Viorica Dăncilă pártja. Naná, hogy nem hagytak ki egy ilyen ziccert: a Facebook-on jól megdobálták Iohannis urat szarral. Hogyaszongya: Felkérjük Klaus Iohannist, olvassa el Románia alkotmányát. És ha csak egyetlen oldalt képes elolvasni (utalás arra, hogy a kampányvideóban az elnök felolvasott egy oldalnyi szöveget), ajánljuk neki az elnök jogkörére vonatkozó oldalt. Bumm!

Ha már az olvasásnál tartunk, hadd zárjuk azért ezt a cikket egy pozitív dologgal. Engedjék meg, hogy egy könyvet ajánljunk, olvasásra. A könyv címe Vakmerő utazás, műfaját tekintve útleírás. A szerző, bizonyos John Caldwell a második világháború alatt Ausztráliában megnősült. A háború viszont elsodorta egymástól a házastársakat. A feleség Ausztráliában maradt, a férj szülőföldjén, Amerikában kötött ki a háború végén. Igen ám, de egyszerűen nem tudott visszamenni a nejéhez. Se repülő, se hajó nem ment arrafelé azokban a zavaros időkben. Mit tett hát az ifjú szerelmes? Vett egy ócska egyárbócos vitorlást és nekivágott a Csendes-óceánnak. Szerelemből. Hogy mi történt? Erről szól a könyv. Igazán szép történet. (Ja, a pár boldogan élt egymás oldalán, halálig.) És kapható a Bookline-on. Jó olvasást kívánunk!

Hirdetés