Még egy székely szimbólumnak rontott neki a magyargyűlölő Dan Tanasă

A román bíróság meg persze asszisztál.
Hirdetés

Továbbra is teljes gőzzel dolgozik az ördögi hatékonysággal kiépített román gépezet a magyar jelképek eltüntetésén: a „civil” Dan Tanasă feljelentése nyomán a bukaresti törvényszék máris úgy döntött, Zágon község polgármesteri hivataláról el kell távolítani a címeres faluzászlót, mi több, az épület belsejéből is el kell mozdítani minden lobogót, kivéve Románia és az Európai Unió zászlóit. 

A Háromszék szerint az ítélet szerdán született.

A fekete öves magyargyűlölő Dan Tanasă első lépésként hivatalosan felszólította a polgármestert, távolítsa el a községházáról és annak belsejéből az „illegális” zászlókat. A falulobogóról, a székely és magyar zászlókról volt szó – elevenítette fel a lapnak Kis József polgármester. 

Válaszlevelet küldtek, amelyben jelezték:a  faluzászló egy mellékbejáratnál van kitűzve, a főbejáratnál a törvénynek megfelelően két román zászló lobog. Az épület belsejében nincs kitűzve zászló, azok egy sarokban vannak elhelyezve, és csak bizonyos alkalmakkor veszik elő. Ezt követően Tanasă a megyei törvényszéken tett feljelentést, de ott megállapították, hogy az ügy tárgyalása nem esik kompetenciájuk alá. Ezt követően került sor a bukaresti eljárásra.

A polgármester jelezte, hogy a feljelentők nem nála panaszkodtak először, hanem rögtön a baráti hatóságokhoz fordultak, szóba sem álltak vele, nem is jártak a hivatalban. 2000 óta polgármester, de azóta sem magyar, sem székely zászló nem volt kitűzve a községházára, így belekötöttek a falu zászlójába.

Hirdetés

„Az egész nem más, mint a feljelentő és a háta mögött állók nacionalista, soviniszta megnyilvánulása, amivel össze akarják ugrasztani a falu etnikumait” – mondja az elöljáró.

Öröm az ürömben, hogy az ítélet nem jogerős, így a határidőn belül fellebbezést nyújtanak be ellene.

Igaz, a román bíróságok magyar jelképek ügyében tanúsított „pártatlanságát” ismerve csodaszámba menne, ha nem erősítenék meg az alapfokú ítéletet.

Hirdetés