Nem csitul a medveterror Erdélyben, sőt

Az egyik településen az egyre szemtelenebb nagyvadak miatt vésztanácskozást hívtak össze.
Hirdetés

 

Egyre több erdélyi településen teszik a medvék pokollá az emberek életét. Van, ahol már emberekre is támadnak, de a leggyakoribb az, hogy betörnek az ólakba, istállókba, és legyilkolják, illetve elhurcolják a háziállatokat. A kettő persze nem zárja ki egymást.

Most a Maros megyei Ratosnyán is kezd egyre tarthatatlanabbá válni a helyzet: egy hónapja alig múlik el úgy nap – jobban mondva éjszaka –, hogy a medvék ne garázdálkodnának a faluban, és ne mészárolnának le néhány háziállatot.

A helybeliek most már a prefektúrától, a környezetvédelmi ügynökségtől, valamint a vadászoktól várnak segítséget, miután a medvék az elmúlt egy hónap leforgása alatt elpusztítottak 8 sertést, egy szarvasmarhát és több juhot.

Marius Lircă, a település polgármestere elmondta, az emberek már aludni sem tudnak. Kedd éjszaka a medve elpusztított egy disznót, kivette az ember istállójából, felvitte a völgybe a patak mellé, és ott megette. Keddről szerdára virradóra pedig újabb két disznó, majd újabb három disznó esett a nagyragadozó áldozatául. 

A medvék gond nélkül behatolnak a ketrecekbe és az istállókba, tönkretettek egy új istállót is.

„A törvényeket úgy dolgozták ki, hogy nem szabad lelőni őket, nincs kvóta, a vadászoknak még figyelmeztető lövést sem szabad leadniuk. A medvéket nem érdeklik a zajok, nem félnek”  – ecsetelte az egyre borzasztóbb helyzetet.

Hirdetés

A polgármester most már a többi hatóság segítségét kéri. Szerdára összehívta a helyi katasztrófavédelmi bizottságot, amelyen részt vesz Mircea Dușa prefektus, a környezetvédelmi hatóság képviselője és a vadászok is.

A polgármestert a jelek szerint tényleg megviselte a helyzet, mert egy meglehetősen szürreális történetet is előadott. Mint elmondta, kedd este 11 óra után egy medve a polgármesteri hivatal elé cammogott, ott pedig két lábra emelkedett, mintha köszönteni akarta volna a község választottjait.

Lehet, hogy csak köszönetet akart mondani a bőséges vendéglátásért.

Hirdetés