Ébredezik Moldva: regionális pártot alapítottak az autópályáért harcoló civilek

Az RMDSZ példáját hozzák fel arra, hogy regionális alapon is kormányra lehet jutni.
Hirdetés

Arra számítani lehetett, hogy Moldvában is betelik a pohár, és az infrastruktúrával elégedetlen civilek haragja előbb-utóbb egy pártot eredményez. Az Együtt Moldváért (Împreună pentru Moldova) nevű pártot kezdeményező egyesület több rendhagyó akcióval hívta fel az utóbbi időben a figyelmet arra, hogy Moldvát méltatlanul hanyagolja Bukarest. Bár a centenárium apropóján még egy törvényt is alkottak a Iaşi-t Marosvásárhellyel összekötő Egyesülés-autópálya megépítésére, egyelőre nem sokat haladt előre az ügy.

Az új pártot iktatta a bukaresti bíróság. Az alapítók azt nyilatkozták, hogy két és fél év alatt megunták, hogy mindhiába követelik az A8-as és az A7-es autópályák megépítését, a politikusok nem sok ügyet vetnek az ország ezen régiója iránt. Az egyik alapító a Facebookon fejtette ki, hogy ha etnikai pártnak, az RMDSZ-nek 30 éve sikerül kormányra kerülni a hét erdélyi megyében élő 1,5 millió magyar mozgósításával, akkor egy regionális párt is képes erre, ha maga mögé állítja a nyolc moldvai megye 4,5 millió lakóját.

Egyébként nem ez az első regionális párt Moldvában, 2000-ben Iaşi volt polgármestere, Constantin Simirad próbálkozott még ezzel. Végül 2002-ben csatlakozott a PSD-hez, majd elment Kubába nagykövetnek. Nyugdíjazása után visszatért Iaşi-ba, egyenesen a megyei tanács élére.

Hirdetés