Mostantól tényleg reszkethetnek Dănciláék: több honatya támogatja a kormánybuktatást, mint ahányra szüksége lenne az ellenzéknek

És akkor jöhet az a bizonyos bizalmatlansági indítvány.
Hirdetés

Amennyiben a Mediafax hírügynökség jól értesült (és általában jól szokott), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) összegyűjtötte a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez szükséges aláírásokat, és láss csodát:

a kormány megbuktatását célzó kezdeményezést több honatya támogatja, mint amennyi elegendő lenne Dănciláék leváltásához.

Ehhez egészen pontosan 233 képviselő és szenátor támogatására lenne szükség, de úgy néz ki, az indítványt már 238 törvényhozó aláírta.

Régi szokás szerint vannak árulók is:

a hírügynökség forrásai szerint legalább két szociáldemokrata párti (PSD-s) politikus is „átszavazott”.

Az alkotmány egyébként azt mondja, a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez a törvényhozók negyedének aláírása is elégséges, és csak a kormány leváltásáról rendezendő szavazásnál kell megszerezni a honatyák többségének támogatását.

A PNL egyébként azt tervezi, az RMDSZ által is támogatott bizalmatlansági indítványt valamikor a jövő héten terjeszti a parlament elé, a sorsdöntő szavazásra pedig október 7-én kerülne sor.  

Hirdetés