Úgy hiányzik Romániának még egy nemzeti ünnep, mint egy falat kenyér

A márciuska-ajándékozás hagyományát akarják megőrizni azzal, hogy nemzeti ünneppé nyilvánítják a tavasz első napját.
Hirdetés

Miután tavaly az UNESCO felvette a kulturális örökségei közé a márciuskát (mărțișort), várható volt, hogy előbb-utóbb valaki előáll az ötlettel, hogy legyen nemzeti ünnep. Nem is kellett sokat várni, Adrian Solomon PSD-s honatya máris elkészített egy törvénytervezetet, melyet iktatott a szenátusban is.

Azt javasolja, hogy március elsején a helyi vagy az országos hatóságok, az állami intézmények, valamint a civil és az üzleti szféra együttműködve különböző kulturális, művészeti vagy oktató jellegű eseményekkel ünnepelje meg március elsejét. A nap színe, a hagyományos márciuskáknak megfelelően a fehér és a piros legyen. Az önkormányzatok különítsenek el pénzt a költségvetésükből, hogy minél színesebb programmal ünnepelhessen a lakosság. Természetesen, a közszolgálati csatornák is vegyék ki a részüket az ünnepből.

A márciuska UNESCO kulturális örökségbe vételét Románia kezdeményezte 2017-ben, és ezt a Moldova Köztársaság mellett Bulgária és Macedónia is támogatta, mivel ezekben az országokban is hagyománynak számít márciuskát ajándékozni a tavasz első napján. 

Hirdetés