Az RMDSZ döbbenten nézi, hogy a kormány elveszi a játékát

Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Hirdetés

A nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet olyan régi, hogy lassan a történészek többet tudnak róla, mint maguk a szerzők. Tény, hogy a tervezettel nem sok minden történt az elmúlt 15 évben, de az legalább többször. Egy akkori, az RMDSZ-szel kötött politikai alku folyományaként a Tăriceanu-kormány 2005-ben nyújtotta be először a tervezetet, de a parlament természetesen elutasította a javaslatot, mivel az olyan elemeket tartalmazott, mint például a kulturális autonómia, amit a román politikusok túlnyomó többsége az alkotmány elleni galád támadásként értelmez. A tervezetet még párszor megpróbálták feléleszteni, de mindannyiszor valami sötét szakbizottsági fiókban végezte.

Na de most a tervezet hirtelen megjelent a kormány féléves prioritáslistáján. A Dăncilă-kabinet azt szeretné, ha a képviselőház az év végéig döntő fórumként elfogadná a kisebbségi törvényt.

Egyelőre érthetetlen, miből gondolja Viorica Dăncilă, hogy a törvényhozókban most hirtelen fellángol a szeretet a nemzeti kisebbségek, főleg a magyarok iránt, mivel az nagyjából mindenki számára világos, hogy

a parlament (is) kábé két nap alatt hergelhető bele egy mondjuk húsz évvel ezelőtti ultranacionalista hangulatba.

De az is lehet, hogy az RMDSZ támogatását akarja ily egyszerűen otromba és átlátszó trükkel megszerezni Dăncilă az utóbbi időszakban nem kifejezetten csendes körülmények között regnáló kormányának.

És akár az is elképzelhető, hogy

egy parlamenti takarító kotorta elő véletlenül egy íróasztalfiókból a tervezetet,

Hirdetés

majd, miután leszedte róla a pókhálót, ott felejtette a kormányzati prioritáslistát kinyomtató illetékes asztalán, a papírok meg összekeveredtek.

Mindenesetre,

az RMDSZ meg van döbbenve, hogy akkor most mi van.

Korodi Attila frakcióvezető azt mondta, hogy a miniszterelnök nem konzultált velük a tervezetről. A politikus a Facebookon fizetett RMDSZ-es hirdetésben egyenesen diverziónak nevezte a kormány húzását, de azt nem részletezte, hogy mire gondol ennek kapcsán. Meg hát az RMDSZ kifejezetten nem szereti, hogy azok a témák, amelyekre kizárólagos jogot formál (például az autonómia kérdése) egyáltalán említésre kerüljenek más, nem RMDSZ-es berkekben (értsd: bármit, ami jó az erdélyi magyar közösségnek, csakis az RMDSZ vívhatja ki).

Hirdetés