Ennyit arról, hogy a diaszpóra megmenti Romániát

Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
Hirdetés

Ezúttal nem lehet azt mondani, hogy a kormány vagy az Állandó Választási Hatóság (AEP) nem tett meg mindent, hogy megkönnyítse a külföldön élő románok számára a szavazást. Hiába népszerűsítették a levélvoksolás lehetőségét és hosszabbították meg a regisztráció idejét az államelnök-választásra, az érdeklődés messze elmaradt a vártnál. A vasárnapi határidő lejártáig mindössze 38 944 személy kérte, hogy szavazókörzetben válasszon, és 41 003 személy döntött a levélszavazás mellett.

Ha néhány számot még mellé rendelünk, akkor mindjárt világossá válik, miért mondhatjuk azt, hogy kevés a regisztráltak aránya. Egy júliusi hivatalos közlés értelmében összesen 5,6 millió román állampolgár él és dolgozik külföldön. Nyilván nem mindannyian szavazóképesek, de ebből összesen 375 ezer személy élt a szavazati jogával idén májusban. Sokan azért nem szavaztak, mert nem jutottak be a szavazókörzetbe, így joggal volt várható, hogy nőni fog azoknak a száma, akik a biztos regisztráció mellett döntenek.

A regisztráció lényege éppen az lenne, hogy az állampolgárok bekerüljenek a külföldi választási jegyzékbe, az érdeklődés függvényében pedig az illetékesek biztosítani tudják az új körzetek kialakítását, illetve a zökkenőmentes szavazást az egyes külképviseleteken. Mivel a választási törvény módosítása után a választás vasárnapját megelőző pénteken és szombaton is lehet majd voksolni, meglehet, hogy a regisztrációt emiatt nem tartották szükségesnek a szavazópolgárok, illetve attól is sokan tarthattak, hogy a regisztrációkor közölt adatokat az AEP más hatóságoknak, például az országos adóhatóságnak (ANAF) is kiszolgáltatják.

Az AEP többször is közölte a külföldön élő román állampolgárok regisztráció alapján összeállított állandó választási listáját csak az idei elnökválasztáskor használják fel, és nem szolgáltatják ki más állami intézményeknek.

Hirdetés