Vérkomoly gondok vannak Romániában a vérellátással

Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Hirdetés

Komoly gondok vannak a romániai vérellátással, ami már abból is jól látszik, hogy egyre gyakrabban jön velünk szembe olyan felhívás, melyben valamelyik ismerősünk véradományt kér. Kényszermegoldás, de hatékony: nagyon sok beteg ezeknek a felhívásoknak köszönhetően jut vérhez. Az általános probléma megoldásához viszont annyit ér a facebookos mozgósítás, mint csepp a tengerben. Míg a vérellátó központok nem rendelkeznek elegendő személyzettel és felszerelésük elavult, addig kevésbé valószínű, hogy vonzóvá lehet tenni a véradást a lakosság körében.

Románia egyike azon európai országoknak, ahol nagyon alacsony az önkéntes véradók száma. Teljesen hétköznapivá vált, hogy műtétek halasztódnak a vérhiány miatt: háromból egy beteg nem jut vérhez akkor, amikor szüksége van rá. Az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette a romániai vészhelyzet. Az illetékes európai közegészségügyi hatóság vezetője egy bukaresti konferencián elmondta: Románia nem alkalmazza az emberi eredetű anyagok (vagyis a vér, a szövetek és szervek) donációjára vonatkozó magas szintű minőségi és biztonsági előírásokat. Ezen sürgősen változtatni kell, így

Brüsszel is segítséget nyújt a romániai rendszer megreformálásához.

Az egészségügyi minisztérium előkészített egy sürgősségi tervezetet, amelyet közvitára bocsát (jellemző persze, hogy a terv nem érhető el egyelőre a minisztérium honlapján), a megvalósításhoz szükséges vissza nem térítendő támogatást az európai alapok minisztériumának segítségével fogják lehívni.

A vérközpontokban található felszerelések lecserélése nem tűr további halasztást, ezt személyesen Sorina Pintea miniszter asszony is elismerte, mondván, hogy több mint tíz éve nem fektettek be ezekbe a létfontosságú intézményekbe. Szükség van a személyzet kiegészítésére is, hogy folyamatosan, hétvégenként is biztosítva legyen a vérellátó központok működése. A legfontosabb pedig az, hogy népszerűsítsék a véradás lehetőségét a lakosság körében, jelenleg ugyanis

mindössze 2 százalék adományoz évente legalább egyszer vért, ami ez európai átlag felével ér fel.

Hirdetés

Érdemes tudni, hogy a véradás kifejezetten jótékony hatással van, megemeli a szervezetünk immunitását, csökkenti a szívroham és az érrendszeri betegségek kockázatát, és mentális egészségünknek is jót tesz a tudat, hogy hozzájárultunk mások megmentéséhez. Ráadásul a véradók  ételjegyeket (kb. 60 lej értékben) és egy szabad napot is kapnak mindezek mellé. Néha ez is jól tud jönni, mi tagadás.

 

Hirdetés